Business & Finance Τρίτη 30/08/2022, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Με το βλέμμα στον πληθωρισμό – Προσπάθεια σταθεροποίησης

Ομόλογα: Με το βλέμμα στον πληθωρισμό – Προσπάθεια σταθεροποίησης

Προσπάθεια σταθεροποίησης έκανε η αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, καθώς μετριάστηκαν αρχικά οι προσδοκίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις και οι συναλλασσόμενοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου στην Ευρωζώνη, αποφεύγοντας μεγάλα ανοίγματα. 

Ωστόσο η συνεδρίαση ήταν αρκετά νευρική, με τις αποδόσεις να χάνουν την αρχική πτώση αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που έδειξαν ότι εκτινάχθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο 50 ετών. Oικονομολόγοι θεωρούν ότι οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και γι΄αυτό προβλέπουν ένα ποσοστό στο 9% τον Αύγουστο από το 8,9% του Ιουλίου, που αποτελεί νέο ιστορικό υηψλό.

«Γίνεται πλέον σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο για τους κεντρικούς τραπεζίτες να διαχειριστούν τη σημερινή κατάσταση του πληθωρισμού. Είναι επίσης σαφές ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία θα αναζωπυρώσουν τις συζητήσεις εντός του δ.σ. της ΕΚΤ για το ποιά θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση», αναφέρει ο οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι.  

Για το λόγο αυτό, οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ σημείωσαν άλμα 12 έως 20 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με την αγορά να στοιχηματίζει κατά 75% σε μία μεγαλύτερη των 50 μονάδων βάσης αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα από την ΕΚΤ. Ωστόσο, τα στοιχήματα αυτά μετριάστηκαν ελαφρώς σήμερα, με το ποσοστό να μειώνεται από το 75% στο 52% και να ανεβαίνει ξανά στο 56% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία. 

Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη που ανακοινώνονται αύριο Τετάρτη, όπως αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της BBH, Γουίν Τιν, σημειώνοντας ότι μία επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης θα είναι ίσως αρκετά επιβαρυντική για την οικονομία της Ευρωζώνης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε αρχικά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,46%, για να επιστρέψει όμως στο τέλος της συνεδρίασης στο 1,49%, ενώ στο διετές ενισχύθηκε ελαφρώς. Από δύο περίπου μονάδες βάσης αποκλιμακώθηκαν και οι αποδόσεις των γαλλικών, ισπανικών και ιταλικών, περιορίζοντας την αρχική τους πτώση.

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις δεν σημείωσαν αισθητή μεταβολή, με την απόδοση του 10ετούς σταθερά στο 4% και με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να αυξάνεται στα 134 εκατ.ευρώ. 

Βρετανικά ομόλογα 
  
Τα 10ετή βρετανικά κρατικά ομόλογα οδεύουν τον Αύγουστο προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Σεπτέμβριο του 1986, ενώ η απόδοση των 30ετών ξεπέρασε το 3% για πρώτη φορά από το 2014. Η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε 14 μονάδες βάσης στο 2,75% στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε άνοδο 90 μονάδων βάσης, τη μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο του 1986. Όσο για το διετές, η απόδοσή του ενισχύθηκε σήμερα 25 μονάδες βάσης, στο 3,02%, καταγράφοντας σε μηνιαία βάση τη μεγαλύτερη άνοδο από τη μεγάλη κατάρρευση της αγοράς ομολόγων του 1994. 

Η Goldman Sachs προέβλεψε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα φθάσει το 22% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν οι τιμές φυσικού αερίου παραμείνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα.

  
moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News