Business & Finance Δευτέρα 29/08/2022, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις – Η αγορά προεξοφλεί επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις – Η αγορά προεξοφλεί επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι αγορές χρήματος δίδουν μία πιθανότητα 75% για επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπως έδειξαν οι δηλώσεις των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η προσοχή εστιάζεται στις δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, η οποία μίλησε για τον ορατό κίνδυνο αποσύνδεσης των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών από το στόχο 2% της ΕΚΤ, την ώρα που έρευνες δείχνουν ότι το θέμα του πληθωρισμού έχει κάμψει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις κεντρικές τράπεζες. Οι επενδυτές βλέπουν τώρα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1,5% έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023, τη στιγμή που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έδιδαν μία πιθανότητα 24% για αύξηση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.  

«Το πιο σημαντικό σήμα από το συμπόσιο του Τζάκσον Χολ δόθηκε από την Σνάμπελ που είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά και αυτό είναι κάτι νέο», αναφέρει ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής της Nordea. 

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 4,02%, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,17%, με traders να κάνουν λόγο για άρδην αλλαγή κλίματος στη διάρκεια του Αυγούστου σε σχέση με τον Ιούλιο, στη διάρκεια του οποίου οι ομολογιακές αποδόσεις είχαν παρουσιάσει σημαντική αποκλιμάκωση. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε στο 3,87%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, καταγράφοντας άνοδο περίπου 20 μονάδων βάσης, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να ξεφεύγει στις 236 μονάδες βάσης. Αναλυτές το βλέπουν σύντομα στις 300 μονάδες βάσης, εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Επίσης, το ιδιαίτερα ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις κόστος δανεισμού της γερμανικής διετίας, έκανε άλμα στο 1,162%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιουνίου, παρουσιάζοντας αύξηση 20 μονάδων βάσης. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε προς στιγμή στο 1,54% με άνοδο 15 μονάδων βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο μηνών. 

Ωστόσο, στο τέλος της συνεδρίασης, οι ομολογιακές αποδόσεις «πήραν μία ανάσα» από τα υψηλά της ημέρας, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση περίπου 20%, όταν ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας είπε ότι αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών καθώς η χώρα του θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο στόχο της πλήρωσης των αποθεμάτων της κατά 85% πολύ πιο γρήγορα από την 1η Οκτωβρίου. 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Ξεπέρασε το 4% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News