Business & Finance Τρίτη 9/08/2022, 19:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η προσμονή νέων μεγάλων επιτοκιακών αυξήσεων ανέβασε τις αποδόσεις

Ομόλογα: Η προσμονή νέων μεγάλων επιτοκιακών αυξήσεων ανέβασε τις αποδόσεις

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι συναλλασσόμενοι αύξησαν τα στοιχήματά τους για τις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για 50 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ περιμένουν μία εξίσου μεγάλη επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης, με τη Fed να συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. 

Στοιχεία της Refinitiv έδειξαν ότι οι traders δίδουν τώρα μία πιθανότητα 95% για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έναντι ποσοστού 50% που έδιδαν την προηγούμενη εβδομάδα. 
 
Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 0,92%, ενώ στο διετές, που είναι και το πλέον ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις, επέστρεψε στο 0,52%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου, για να επιστρέψει όμως αργότερα στο 0,48%.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,20% με το spread στις 231 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ανέβηκε στο 2,56%. Αυτός ωστόσο που ξεχώρισε ήταν ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που αυξήθηκε και πάλι στα 124 εκατ.ευρώ. 

Στην ιταλική αγορά, η άνοδος των αποδόσεων ήταν πιο συγκρατημένη. Το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία ενισχύθηκε μόλις δύο μονάδες βάσης στο 3,06%, αφού στη συνεδρίαση της Δευτέρας δέχθηκε μεγαλύτερες πιέσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα του ευρώ, μετά την υποβάθμιση του outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας. 

Όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουλίου που ανακοινώνονται αύριο στις ΗΠΑ. Αναλυτές του Reuters προβλέπουν ότι αυξήθηκε 8,9% σε ετήσια βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από το 9,1% του Ιουνίου. Στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύηθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,79%.  
  
Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 4,61 δισ.ευρώ από την έκδοση διετών ομολόγων.  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News