Business & Finance Παρασκευή 5/08/2022, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Σε μεγάλη άνοδο οι αποδόσεις – Στο 3% ξανά στα ελληνικά και ιταλικά 10ετή

Oμόλογα: Σε μεγάλη άνοδο οι αποδόσεις – Στο 3% ξανά στα ελληνικά και ιταλικά 10ετή

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ επανέφεραν στο προσκήνιο τα στοιχήματα για εξίσου επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις από την Fed τον επόμενο μήνα. 

Τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ 528.000 νέες θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες απ΄ό,τι περίμεναν αναλυτές του Reuters.

Τα στοιχεία πυροδότησαν έντονο sell off στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων, συμπερασύροντας και τα ομόλογα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε 16 μονάδες βάσης, στο 2,84%.

Στη γερμανική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε 13 μονάδες βάσης, στο 0,93%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων. Σε εβδομαδιαία βάση, το κόστος δανεισμού στη 10ετία ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης, τερματίζοντας το καθοδικό σερί των τριών προηγούμενων εβδομάδων. 

«Τα στοιχεία ήταν πολύ πιο ισχυρά απ΄ό,τι αναμενόταν…Αυτό σημαίνει ότι η Fed δεν μπορεί να κάνει στροφή. Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια», ανέφερε ο Άξελ Μερκ της Merk Investments. 

Ανοδικές πιέσεις ασκήθηκαν και στις αποδόσεις της ευρωπεριφέρειας, αν και η άνοδος ήταν πιο συγκρατημένη σε σχέση με τον «πυρήνα». Η απόδοση στην ιταλική 10ετία ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 3,01% με το spread ωστόσο έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να μαζεύει στις 202 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοση του γερμανικού αυξήθηκε πολύ περισσότερο. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία επέστρεψε στην περιοχή του 3%, στο 3,03%, με το spread στις 212 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ενισχύθηκε στο 2,5%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 32 εκατ.ευρώ, σε ένα από τα πιο χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια του έτους. 

 
moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News