Business & Finance Πέμπτη 4/08/2022, 19:25
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Στον ρυθμό των προειδοποιήσεων για ύφεση – Σε πτώση οι αποδόσεις

Oμόλογα: Στον ρυθμό των προειδοποιήσεων για ύφεση – Σε πτώση οι αποδόσεις

Σε αποκλιμάκωση γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στον απόηχο των δραματικών προειδοποιήσεων από την Τράπεζα της Αγγλίας, τη στιγμή που οι επενδυτές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν η Ευρωζώνη έχει προεξοφλήσει ορθά τις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ. 

Η επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης ήταν αναμενόμενη από την αγορά, όμως οι προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν ιδιαίτερα ζοφερές, καθώς περιμένει ύφεση με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους και πληθωρισμό άνω του 13% έως το τέλος του 2022. 

Αμέσως μετά, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,88%, για να ακολουθήσει και η αντίστοιχη του γερμανικού, που διαμορφώθηκε στο 0,81%, με πτώση έξι μονάδων βάσης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε από το 1,8% και άνω που βρισκόταν στα μέσα Ιουνίου στο 0,68%, χαμηλό τεσσάρων μηνών, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις προσδοκίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ. Ωστόσο, οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ επανέφεραν την προσοχή των επενδυτών στην πιο αυστηρή νομισματική πολιτική την Τετάρτη, αυξάνοντας τις ομολογιακές αποδόσεις. 

Η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κοντά στο ουδέτερο επίπεδο, το οποίο ούτε ενισχύει ούτε και επιβραδύνει την ανάπτυξη. Οι περισσότεροι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ορίζουν το επίπεδο αυτό μεταξύ 1% και 2%. 
 
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετους ακολούθησε τη γενικότερη τάση, υποχωρώντας εννέα μονάδες βάσης, στο 2,93% με το spread έναντι του γερμανικού να περιορίζεται στις 212 μονάδες βάσης. 
  
Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις περιορίστηκαν οριακά με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στα 43 εκατ. ευρώ. Η απόδοση στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 2,96%, με το spread στις 221 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,48%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News