Business & Finance Τρίτη 2/08/2022, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Έντονη νευρικότητα – Σε άνοδο οι αποδόσεις μετά την αρχική πτώση

Ομόλογα: Έντονη νευρικότητα – Σε άνοδο οι αποδόσεις μετά την αρχική πτώση

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, καθώς οι αρχικές ανησυχίες που προκάλεσε το ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, υποχώρησαν. 

Οι ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ώθησε αρχικά τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων. Το Πεκίνο προειδοποίησε την Πελόζι να μην επισκεφθεί την Ταϊβάν, καθώς αυτό θα υπονόμευε τις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Ωστόσο, οι αρχικές ανησυχίες μετριάστηκαν καθώς οι επενδυτές πείστηκαν ότι θα υπερισχύσει ο διπλωματική οδός. 

Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 0,78%, αφού όμως αρχικά είχε αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Απριλίου στο 0,67%. Οι αγορές ομολόγων έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται, όμως ο Μασιμιλιάνο Μάξια της Allianz Global Investors προειδοποιεί ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να είναι άμεσα εξαρτημένες από τα μακροοικονομικά στατιστικά στοιχεία. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκλεισε στο 2,95% με ελαφρά άνοδο, με το spread να ανοίγει στις 224 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,42%. Αυξημένος για τα επίπεδα του Αυγούστου ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 102 εκατ.ευρώ. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 3,03%, όμως αρχικά είχε διολισθήσει στο 2,88% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Μαίου. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκαν στις 225 μονάδες βάσης, αφού στην αρχή άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουλίου, γύρω στις 215 μονάδες βάσης. 

Οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ιταλία παραμένουν συγκρατημένοι μέχρι στιγμής, με αρκετούς αναλυτές να υποστηριζουν ότι ακόμη και ένας κυβερνητικός συνασπισμός με δεξιά κατεύθυνση δεν πρόκειται να απομακρύνει την Ιταλία από την Ε.Ε..  
 

moneyreview.gr 

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News