Business & Finance Δευτέρα 8/08/2022, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Καθοδικές τάσεις στις αποδόσεις – «Τσίμπησε» λίγο η περιφέρεια

Ομόλογα: Καθοδικές τάσεις στις αποδόσεις – «Τσίμπησε» λίγο η περιφέρεια

Πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, αντιστρέφοντας εν μέρει την απότομη άνοδο που πυροδοτήθηκε από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή, παρότι η Ιταλία παρουσίασε τις χειρότερες επιδόσεις μετά την υποβάθμιση του outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε αρνητική από σταθερή. 

Παρότι μέρος από τις διακυμάνσεις της αγοράς πυροδοτήθηκε από τον εξασθενημένο όγκο συναλλαγών λόγω του καλοκαιριού, τα κρατικά ομόλογα του ευρώ βρήκαν κάποια στήριξη στη γεωπολιτική ένταση, μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ με αφορμή την Ταϊβάν. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 0,89%, ενώ αντίστοιχη πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των γαλλικών και των ολλανδικών. Η οριακή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος τον Αύγουστο ήταν μηδαμινή για να απομακρύνει τις ανησυχίες για ύφεση, σύμφωνα με το δείκτη Sentix για την Ευρωζώνη. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 15 μονάδες βάσης την Παρασκευή ακολουθώντας την αντίστοιχη άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από το Μάρτιο του 2020, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 528.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο. 

«Πρόκειται για περιορισμένη αλλαγή πλεύσης από τα επίπεδα της Παρασκευής, όμως αυτό που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι συναλλασσόμενοι είναι ότι το εξασθενημένο περιβάλλον των συναλλαγών θα επιτείνει τις όποιες κινήσεις», ανέφερε ο Πήτερ Μακάλουμ, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, αναφερόμενος στην πτώση των ομολογιακών αποδόσεων. 

Πάντως, τα αυξημένα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ το Σεπτέμβριο αντανακλώνται στην αγορά της Ευρωζώνης, με τις αγορές χρήματος να προεξοφλούν κατά 90% μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο, συγκριτικά με τις πιθανότητες του 50% μόλις πριν από μία εβδομάδα. 

Τα ιταλικά ομόλογα υποαπέδωσαν με την απόδοση του 10ετούς στο 3,03%, παραμένοντας στάσιμη καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης για να αυξηθεί οριακά προς το τέλος της συνεδρίασης. Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας σε αρνητικό από σταθερό, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση του οίκου S&P, που υποβάθμισε το outlook σε σταθερό από θετικό τον προηγούμενο μήνα. 

Οριακές μεταβολές σημειώθηκαν και στην ελληνική αγορά με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ πολύ περιορισμένο, μόλις στα 36 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,06% με το spread στις 224 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,48%. 

 

        
   
moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News