Business & Finance Τετάρτη 10/08/2022, 19:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στον απόηχο των κατώτερων του αναμενομένου στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιουλίου στις ΗΠΑ, τα οποία απομάκρυναν τις προσδοκίες για νέα επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,5% τον Ιούλιο από το 9,1% του Ιουνίου, με την αποσυμφόρηση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου να αντισταθμίζουν την άνοδο του κόστους ειδών διατροφής και οικοδομικών υλικών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε οκτώ μονάδες βάσης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, για να χάσουν εν συνεχεία όμως το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης και να διαμορφωθούν στο 0,89% υποχωρώντας μόλις τρεις μονάδες βάσης. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση των αμερικανικών 10ετών περιορίστηκε 11 μονάδες βάσης, στο 2,67% αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε από το 0,61% που βρισκόταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, στο 0,50%, για να επιστρέψει στο 0,55%. Ωστόσο, υποχώρησε λιγότερο σε σχέση με την απόδοση των διετών αμερικανικών, που αποκλιμακώθηκε περίπου 18 μονάδες βάσης. 

Η αναδίπλωση των αποδόσεων μετά την αρχική υποχώρηση καταδεικνύει ακριβώς τις ανησυχίες ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ίσως να μην είναι διαρκείας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αναλυτές. Ωστόσο, οι αγορές χρήματος περιόρισαν ελαφρώς τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις, βγάζοντας τώρα απο το τραπέζι το σενάριο της αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πάντως, traders εξακολουθούν να περιμένουν επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοχεία της Refinitiv.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 3,17%, εν μέσω αρκετής νευρικότητας, καθώς προς στιγμή έφθασε έως το 3,22% για να αποκλιμακωθεί έως το 3,12%. 

 

moneyreview.gr  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News