Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 17:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Πλησιάζει η ώρα για συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ;

FT: Πλησιάζει η ώρα για συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κλείσει τον κύκλο της υπερχαλαρής και διευκολυντικής νομισματική πολιτικής. Μάλιστα χθες μόλις προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία της κατά 75 μονάδες βάσης.

Όμως οι Financial Times με σημερινό τους δημοσίευμα επικαλούμενοι δύο πηγές, αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχει λάβει θέση η συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας. 

Επί του παρόντος η ΕΚΤ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 5 τρισ. ευρώ, η σύνθεση του οποίου ως επί το πλείστον αποτελείται από κρατικά ομόλογα.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν το ενδεχόμενο η αντικατάσταση των τίτλων που λήγουν και επαναεπενδύονται να είναι μικρότερου μεγέθους από τα αρχικά πλάνα. Μια κίνηση γνωστή ως ποσοτική σύσφιγξη και η οποία θα περιορίσει το εύρος του χαρτοφυλακίου της σε ομόλογα και κατ’ επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σε αυτή τη φάση, μια φάση που όπως και για την ΕΚΤ σηματοδοτεί περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής. 

Σύμφωνα με τις πηγές, το ενδεχόμενο αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Κύπρο στις 5 Οκτωβρίου, σε μια συνεδρίαση στην οποία δεν πρόκειται να παρθεί κάποια απόφαση που αφορά τη νομισματική πολιτική. Οι συζητήσεις θα κορυφωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις και δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο μέτρο στη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2023. 

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ -συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που διακρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη- επεκτάθηκε από 2,21 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2014 σε 8,76 τρισ. ευρώ. Με τον πληθωρισμό πλέον τετραπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ στο 9,1%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμφανίζονται σκεπτικοί αναφορικά με τη διατήρηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων στο σημερινό τους μέγεθος.

Ωστόσο, εάν η ΕΚΤ μειώσει το ποσό των ομολόγων που αγοράζει στο πλαίσιο των επανεπενδύσεων, είναι πιθανό να αυξήσει το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, το οποίο έχει ήδη εκτοξευθεί κοντά στα υψηλά οκτώ ετών τις τελευταίες εβδομάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 75 μονάδες βάσης – Βλέπει πληθωρισμό στο 8,1% φέτος

Κοσμογονία στις αγορές: Σε bear market τα ομόλογα, μετά από 40 χρόνια

ΕΚΤ: Εγγυήσεις ρευστότητας σε τράπεζες, όχι σε ενεργειακές επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News