Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 16:38
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ+: Απροσδόκητη μείωση της παραγωγής τον Οκτώβριο – Εκτινάχθηκαν οι τιμές

ΟΠΕΚ+: Απροσδόκητη μείωση της παραγωγής τον Οκτώβριο – Εκτινάχθηκαν οι τιμές

Σε μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου αποφάσισαν να προχωρήσουν τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, προκαλώντας έκπληξη στους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι ανέμεναν ευρέως ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί θα συνέχιζαν στα τρέχοντα επίπεδα.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ελήφθη προκειμένου να δοθεί ώθηση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία διολισθαίνει λόγω των ανησυχιών στον επενδυτικό κόσμο για το σενάριο πρόωρης ύφεσης στη διεθνή οικονομία. Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε τη μείωση της παραγωγής κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα από τον Οκτώβριο. Επίσης, οι χώρες ανακοίνωσαν ότι είναι διατεθειμένες για περαιτέρω συνεδριάσεις πριν την προγραμματισμένη τους σύσκεψη στις 5 Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητήσουν ενδεχομένως νέες εξελίξεις στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να προχωρήσει σε οριακή μόνον αύξηση της παραγωγής τον Σεπτέμβριο της τάξης των 100.000 βαρελιών την ημέρα. Η μικρή αυτή αύξηση θεωρήθηκε ως «απάντηση» στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία μόλις λίγες ημέρες πριν, ώστε να διαπραγματευτεί ακριβώς την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής με στόχο την αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά.

Η τιμή του πετρελαίου

Αμέσως μετά την ανακοίνωση από τις πετρελαιοπαραγωγούς, η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε, με το Brent να αγγίζει περίπου τα 96,24 δολάρια λίγο μετά τις 4 ώρα Ελλάδος, παρουσιάζοντας κέρδη της τάξης του 3,45%. Επίσης, το αμερικανικό αργό αγγίζει τα 89,63 δολάρια, με αύξηση περίπου 2,83%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το πετρέλαιο υποχώρησε ραγδαία, ενώ γενικά η τιμή «ξεφούσκωνε» από τον Ιούνιο εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πιο φθηνό (επιτέλους) το πετρέλαιο: Οι τρεις λόγοι και το τοπίο τους επόμενους μήνες

ΟΠΕΚ+: Οριακή αύξηση της παραγωγής – Προσβολή μετά την επίσκεψη Μπάιντεν;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News