Business & Finance Τετάρτη 13/04/2022, 20:50
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος για το πετρέλαιο – Δεν καθησύχασε η πρόβλεψη της ΙΕΑ

Άνοδος για το πετρέλαιο – Δεν καθησύχασε η πρόβλεψη της ΙΕΑ

Παρότι νωρίτερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, στον επενδυτικό κόσμο επικράτησαν ανησυχίες για ανεπαρκή αποθέματα, στέλνοντας εκ νέου τον μαύρο χρυσό άνω των 102 δολαρίων.

Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε έως και 2,6% σήμερα, με την τιμή του λίγο μετά τις 8 το απόγευμα να κινείται γύρω στα 103,1 δολάρια. Το Brent ενισχύεται κατά περίπου 2,83% στα 107,6 δολάρια, ενώ πριν από δύο ημέρες είχε υποχωρήσει κάτω του φράγματος των 100 δολαρίων.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα στο πλαίσιο της τακτικής μηνιαίας ενημέρωσης, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της, βάσει των οποίων η παγκόσμια ζήτηση πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα στο 2022 σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Πρόκειται για μείωση της τάξης των 260.000 βαρελιών την ημέρα σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή οφείλεται εν μέρει στα lokcdown στην Κίνα.

Παράλληλα, όμως, στην ίδια έκθεση η ΙΕΑ αναφέρει πως οι πετρελαιοπαραγοί χώρες του ΟΠΕΚ+ κατάφεραν να διοχετεύσουν στην αγορά μόλις το 10% της ποσότητας, για την οποία είχαν δεσμευτεί για τον Μάρτιο.

Λόγω των εξελίξεων στο ουκρανικό έδαφος, αλλά και νωρίτερα λόγω των ελλείψεων στην αγορά από την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει σημαντικές διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες.

Δεδομένου, όμως, ότι πλέον καταλύτης στις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις αποτελεί το κόστος για την ενέργεια, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως απελευθερώνουν ποσότητες από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Ενδεικτικά την περασμένη εβδομάδα η ΙΕΑ ανακοίνωσε πως θα διοχετεύσει 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από τις ΗΠΑ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΑ: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση

ΟΠΕΚ: Αδύνατον για την Ε.Ε. να αντικαταστήσει τις πιθανές απώλειες του ρωσικού πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News