Business & Finance Τετάρτη 10/08/2022, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Πιο φθηνό (επιτέλους) το πετρέλαιο: Οι τρεις λόγοι και το τοπίο τους επόμενους μήνες

Πιο φθηνό (επιτέλους) το πετρέλαιο: Οι τρεις λόγοι και το τοπίο τους επόμενους μήνες

Προς μεγάλη ανακούφιση των ενεργειακών εταιρειών, των πολιτικών, αλλά και των οδηγών παγκοσμίως, οι τιμές του πετρελαίου επανήλθαν σε χαμηλότερα επίπεδα, έπειτα από μήνες κορύφωσης. Το Brent έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30% από τα υψηλά του Μαΐου και κινείται γύρω στα 95 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει κατά περίπου 28% από τον Ιούνιο.

Τρεις είναι οι «υπεύθυνοι» για αυτή την πολυαναμενόμενη υποχώρηση των τιμών: οι ανησυχίες περί ύφεσης, η ρωσική παραγωγή και η μείωση της ζήτησης. Ωστόσο, είναι αβέβαιο το τι θα ακολουθήσει.

Επιβράδυνση

Ο βασικός παράγοντας για την πτώση των τιμών είναι οι κλιμακούμενες ανησυχίες για ύφεση στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, και όταν υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η πετρελαϊκή ζήτηση υποχωρεί. Τα στοιχεία ενισχύουν τους φόβους, αφού η αμερικανική οικονομία κατέγραψε δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης, ενώ επίσης στο κατώφλι μίας μεγάλης ύφεσης φαίνεται να βρίσκονται Ευρωζώνη και Βρετανία. 

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι και η ενίσχυση του δολαρίου έπαιξε ρόλο στην παγκόσμια ζήτηση και κατά συνέπεια στην διολίσθηση των τιμών.

Ρωσία

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος για το «ξεφούσκωμα» των τιμών είναι ότι η ρωσική παραγωγή είναι υψηλότερη από το προσδοκώμενο. Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, πολλοί αναλυτές ανέμεναν ότι θα μειωθεί κατακόρυφα η παραγωγή της χώρας και έτσι οι traders ανέβαζαν τις τιμές.

Ωστόσο, η παραγωγή παραμένει ισχυρή, αφού η χώρα κατάφερε να αναπληρώσει τις ελλείψεις μέσω εξαγωγών προς την Κίνα και την Ινδία.

Ζήτηση

Από την πλευρά της ζήτησης υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι χαμηλότερη από το προσδοκώμενο. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ η ζήτηση για βενζίνη την εβδομάδα μέχρι τις 8 Ιουλίου ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο για τη δεδομένη περίοδο από το 1996.

Επίσης, η διοχέτευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από την αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να αποσυμπίεσε εν μέρει την αγορά.

Και τώρα;

Οι αναλυτές δεν ξέρουν εάν οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν ή εάν θα ανακάμψουν. Αναλυτές της Citigroup δήλωσαν ότι στην περίπτωση διεθνούς ύφεσης, το πετρέλαιο ενδέχεται να φτάσει έως και τα 65 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Χωρίς ύφεση, η Citi αναμένει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν περίπου στα 85 δολάρια.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις, αλλά δήλωσε ότι αναμένει ανάκαμψη των τιμών, ιδίως επειδή εκτιμά πως η ζήτηση είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτό που πολλοί υπολογίζουν. Προβλέπει ότι το Brent θα ανέλθει στα 110 δολάρια το τρίτο τρίμηνο και τα 125 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Κάτω από 2 ευρώ η αμόλυβδη – Αποκλιμάκωση σε πρατήρια της Αττικής

Transneft: Διακοπή των ροών ρωσικού πετρελαίου σε τρεις χώρες μέσω Ουκρανίας

ΟΠΕΚ+: Οριακή αύξηση της παραγωγής – Προσβολή μετά την επίσκεψη Μπάιντεν;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News