Business & Finance Τετάρτη 3/08/2022, 16:05
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ+: Οριακή αύξηση της παραγωγής – Προσβολή μετά την επίσκεψη Μπάιντεν;

ΟΠΕΚ+: Οριακή αύξηση της παραγωγής – Προσβολή μετά την επίσκεψη Μπάιντεν;

Σε αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια ανά ημέρα από τον Σεπτέμβριο συμφώνησε ο ΟΠΕΚ+, δίνοντας μία μικρή μόνο ανάσα ανακούφισης στον πετρελαϊκό κλάδο. Ορισμένοι αναλυτές, όμως, εξέλαβαν την κίνηση του ΟΠΕΚ+ ως προσβολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να πείσει τον επικεφαλής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αυξήσουν την παραγωγή και κατά συνέπεια να στηρίξουν τη διεθνή οικονομία.

Η αύξηση που ανακοινώθηκε ισούται με 86 δευτερόλεπτα στην παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, όπως σημειώνεται στο Reuters. «Είναι τόσο λίγο που δεν έχει νόημα. Από την πλευρά της πραγματικής παραγωγής είναι μία οριακή αύξηση. Ως πολιτική κίνηση είναι σχεδόν προσβλητική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Raad Alkadiri, εκτελεστικός διευθυντής στο τμήμα ενέργειας, κλίματος και βιωσιμότητας στο Eurasia Group.

Υπενθυμίζεται πως για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο ΟΠΕΚ+ είχε δεσμευτεί να αυξήσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 600.000 βαρέλια την ημέρα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως δεν μπόρεσε να τηρήσει τη δέσμευσή του, καθώς ήδη τα περισσότερα μέλη έχουν εξαντλήσει τις παραγωγικές τους δυνατότητες και μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενίσχυσαν την παραγωγή. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή απόφαση, η συμμαχία των 23 εθνών θα μοιράσει την αύξηση αναλογικά μεταξύ των μελών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Συναντήσεις Μπάιντεν στη Σαουδ. Αραβία: Στο επίκεντρο πετρέλαιο και ανθρώπινα δικαιώματα

«Ξεκλειδώνει» ο ΟΠΕΚ: Προς μεγάλη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News