Business & Finance Πέμπτη 11/08/2022, 12:53
IEA

Η βιομηχανία μεταπηδά από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο: Αύξηση της ζήτησης βλέπει η ΙΕΑ

Η βιομηχανία μεταπηδά από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο: Αύξηση της ζήτησης βλέπει η ΙΕΑ

Αύξηση τη παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης αναμένει η Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), καθώς η κλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τα κύματα καύσωνα που πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη «σπρώχνουν» τη βιομηχανία προς το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΙΕΑ, αναμένεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα ανέλθει στα 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, +2% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο της ζήτησης συγκεντρώνεται στη Μέση ανατολή και την Ευρώπη.

Δεδομένης της δραματικής αύξησης στις τιμές φυσικού αερίου, ο παγκόσμιος κλάδος της βιομηχανίας σπεύδει να αλλάξει τα καύσιμά του από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Παράλληλα, οι υψηλότατες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές από την αρχή του καλοκαιριού έχουν αυξήσει τη χρήση των κλιματιστικών, ιδίως στη Μέση Ανατολή.

«Το φυσικό αέριο και οι τιμές ενέργειας έχουν φτάσει σε νέα ρεκόρ, δίνοντας κίνητρο για τη μεταβολή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες», δήλωσε η ΙΕΑ. Επίσης, σημείωσε: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αρκετές περιοχές βιώνουν έντονους καύσωνες, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την αύξηση της χρήσης πετρελαίου στην ηλεκτροδότηση, ιδίως στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή».

Επαρκεί η παραγωγή

Παρότι η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί, η ΙΕΑ προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει έλλειμμα στην αγορά, αφού τα αποθέματα θα φτάνουν περίπου τα 900.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η παραγωγή της Ρωσίας παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από το προσδοκώμενο.

«Εξακολουθούμε να έχουμε πολλά αποθέματα έκτακτης ανάγκης στα κράτη μέλη μας», ανέφερε στην τηλεόραση του Bloomberg η Toril Bosoni, επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου στην ΙΕΑ. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη ρωσική παραγωγή, ενδέχεται να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, όταν αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις των κυρώσεων της Δύσης. Κατά την ΙΕΑ αναμένεται μάλιστα ότι θα μειωθεί έως και 20% όταν τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πιο φθηνό (επιτέλους) το πετρέλαιο: Οι τρεις λόγοι και το τοπίο τους επόμενους μήνες

ΟΠΕΚ+: Οριακή αύξηση της παραγωγής – Προσβολή μετά την επίσκεψη Μπάιντεν;

Λήξη συναγερμού στο ρωσικό πετρέλαιο: Επανέρχεται η ροή στην κεντρική Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News