Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 09:20
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα μετά τη βουτιά του 12%

Πετρέλαιο: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα μετά τη βουτιά του 12%

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από τη χθεσινή πτώση, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών μηνών, με τους αναλυτές να λένε ότι η αγορά έχει παραδοθεί στον πανικό. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη κινούνται μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου σήμερα, αφότου χθες σημείωσαν βουτιά 12%, για να κλείνουν κάτω από τα 109 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πτώση του πετρελαίου από την έναρξη του πολέμου. 

Το μπρεντ έχει επίσης σημειώσει μεγάλες διακυμάνσεις, από τα 105 έως τα 139 δολάρια αυτή την εβδομάδα.  

Πετρέλαιο: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα μετά τη βουτιά του 12%-1

Το πετρέλαιο κατρακύλησε την Τετάρτη, αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τον OPEC+ να αυξήσει γρηγορότερα την παραγωγή, αν και ο υπουργός Ενέργειας της χώρας φάνηκε να μετριάζει το μήνυμα μερικές ώρες αργότερα. Το καρτέλ, βασικό μέλος του οποίου είναι η Ρωσία, αντιστέκεται έως τώρα στις εκκλήσεις των καταναλωτών για αύξηση της παραγωγής, με τον ισχυρισμό ότι το ράλι των τιμών οφείλεται στις γεωπολιτικές εντάσεις και όχι στην έλλειψη προσφοράς. 

«Ο OPEC+ θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να συμφωνήσει να παρεκκλίνει από το σχέδιο το οποίο ακολουθεί», λέει στο Bloomberg ο Vandana Hari, της Vanda Insights, και προσθέτει ότι η αγορά έχει παραδοθεί στον πανικό. 

Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι έως τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 αυτή την εβδομάδα, σε κάποιο βαθμό εξαιτίας των ανησυχιών ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα λείψει από την αγορά.  Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με την Rystad Energy να υπολογίζει ότι εάν ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Δύσης, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν στα 240 δολάρια το βαρέλι το καλοκαίρι. 

Όμως, οι επικεφαλής του ΟΠΕΚ και της Chevron δεν βλέπουν έλλειψη πετρελαίου, ενώ το Ιράκ επιμένει ότι δεν χρειάζεται να αυξηθεί η παραγωγή. 

Αυτή την ώρα, το West Texas Intermediate ενισχύεται κατά 0,9% στα 109,68 δολάρια το βαρέλι αντιστρέφοντας την πτώση έως 1,6% που σημείωσε νωρίτερα. 

Το μπρεντ ενισχύεται κατά 2,2% στα 113,56 δολάρια, αφότου υποχώρησε κατά 13% χθες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News