Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 10:27
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Κατρακυλούν οι τιμές κατά 16%

Αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία

Φυσικό αέριο: Κατρακυλούν οι τιμές κατά 16%

Σε ελεύθερη πτώση από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα για λήξη του πολέμου.

Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ έπεσαν κατά 16% στα 110,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τις αρχές του μήνα. Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν κατά 32% την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτές κρίνουν ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα αποτελέσουν «ανάσα» για την αγορά του φυσικού αερίου, όπου καταγράφηκαν τιμές-ρεκόρ και τεράστια αστάθεια τις προηγούμενες εβδομάδες.

Εκτός αυτού, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να μειώσουν τη ζήτηση για εσωτερική διανομή σε Δυτική Ευρώπη και Βρετανία.

«Ωστόσο, οποιαδήποτε κλιμάκωση στη διαμάχη Ουκρανίας – Ρωσίας θα φανεί στην αύξηση της τιμής του ολλανδικού φυσικού αερίου» σχολίασε αναλυτής φυσικού αερίου της Refinitiv στο Reuters.

Oι εξαγωγές από τη Νορβηγία αναμένεται να ανακάμψουν έπειτα από μια σχεδιασμένη διακοπή στο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Kollsnes, η οποία θα λήξει αύριο, ενώ η αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θεωρείται σταθερή.

Την ίδια ώρα, οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 και της Πολωνίας και στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας παρέμειναν σταθερές νωρίς τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του χειριστή του αγωγού.

Πτώση και για το πετρέλαιο

Παρομοίως και οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, καθώς υπάρχουν αμυδρές ελπίδες ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία για ειρήνη στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη έπεσαν πάνω από 3% στα 106 δολάρια το βαρέλι, μετά από την αύξηση που είχε καταγραφεί την Παρασκευή.

Φυσικό αέριο: Κατρακυλούν οι τιμές κατά 16%-1

Το μπρεντ υποχωρεί κατά 1,9% στα 110,55 δολάρια, έπειτα από άνοδο περίπου 3% την Παρασκευή. 

«Το πετρέλαιο αποτιμά τις πιθανότητες προσέγγισης, με δεδομένες τις κάποιες ενθαρρυντικές δηλώσεις», ανέφερε στο Bloomberg ο Vandana Hari, ιδρυτής της Vanda Insights. «Το κλίμα άρχισε να γυρίζει υπέρ των συνομιλιών και του συμβιβασμού στη Μόσχα και στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών με φόντο τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Bloomberg: Πώς διαμορφώνεται η νέα παγκόσμια ενεργειακή τάξη

Σενάρια για «φρένο» στις τιμές της ενέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News