Business & Finance Τρίτη 9/08/2022, 11:25
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Πέφτουν οι τιμές για τρίτη ημέρα

Φυσικό αέριο: Πέφτουν οι τιμές για τρίτη ημέρα

Για τρίτη συναπτή συνεδρίαση υποχώρησε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς ο όγκος των αποθεμάτων υπερβαίνει πλέον το σύνηθες – για την εποχή – επίπεδο. Ενδεικτικά, με τις μονάδες αποθήκευσης γεμάτες κατά 72%, έναντι του μέσου όρου πενταετίας στο 70,1%, τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ διολίσθησαν έως και 2,5% σήμερα στα 188 δολάρια περίπου.

Η Γηραιά Ήπειρος έσπευσε να αναπληρώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις ροές, ενώ όλο και πιο πιθανό γίνεται το σενάριο πλήρους διακοπής του εφοδιασμού. Προκειμένου να επιτύχει το στόχο της, η Ευρώπη εισήγαγε περισσότερο LNG.

Υπενθυμίζεται ότι από το τέλος Ιουλίου, οι ροές μέσω του Nord Stream, του αγωγού – κλειδί για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, οι ροές είναι σταθερές στο 20%. Η Ρωσία, επικαλούμενη προβλήματα στη συντήρηση των τουρμπίνων, είχε προηγουμένως μειώσει τις ροές κατά το ήμισυ.

Σημειώνεται επίσης ότι οι παραγγελίες για το νορβηγικό φυσικό αέριο περιορίστηκαν σήμερα, ενώ είχαν ήδη υποχωρήσει κατά 3,6% τις προηγούμενες ημέρες, διότι ορισμένες εγκαταστάσεις που θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές για την προμήθεια της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης πρόκειται να κλείσουν για έργα μέσα στην Εβδομάδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πυρηνική σύντηξη: Το μεγάλο «στοίχημα» που τράβηξε τα βλέμματα των επιχειρήσεων

Δεν επαρκούν οι λύσεις της Ε.Ε. κατά της ενεργειακής κρίσης

Κάτω από 2 ευρώ η αμόλυβδη – Αποκλιμάκωση σε πρατήρια της Αττικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News