Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 14:39
ΑΓΟΡΕΣ

Citi: Προειδοποιεί για εκτίναξη του φυσικού αερίου στα 100 δολ.

Citi: Προειδοποιεί για εκτίναξη του φυσικού αερίου στα 100 δολ.

Σε δραστική αναβάθμιση των προβλέψεών της για την πορεία του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία προέβη η Citigroup. Εκτιμά πλέον ότι μπορεί η τιμή να εκτιναχθεί ακόμη στα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες. 

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καλπάζουν καθώς τα ευρωπαϊκά αποθέματα περιορίζονται δραστικά, η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα για να καλύψει τις δικές της, η Νιγηρία μειώνει επίσης την προσφορά και η ζήτηση από την Κίνα είναι στα ύψη. Μόνο τον τελευταίο μήνα οι τιμές στις αγορές Ιαπωνίας – Νότιας Κορέας έχουν καταγράψει άνοδο 50% κοντά στα 30 δολάρια ανά mmBtu, ενώ στην Ευρώπη έχουν ενισχυθεί περίπου 40% στα 25 δολάρια. 

Το βασικό σενάριο της Citi θέλει τις τιμές να καταγράφουν περαιτέρω, αν και “μέτρια” άνοδο, μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Ωστόσο υπάρχει και το δυσμενές σενάριο, το οποίο θέλει την τιμή να τετραπλασιάζεται σχεδόν στα 100 δολάρια. Για να αντιληφθεί κανείς τι θα σήμαινε αυτό, το αντίστοιχο σε όρους πετρελαίου θα ήταν 580 δολάρια το βαρέλι, όπως αναφέρει το Bloomberg. Τι θα πυροδοτούσε μία τόσο μεγάλη αύξηση; Ένας ασυνήθιστα βαρύς χειμώνας σε συνδυασμό με ακραία φαινόμενα (όπως τυφώνες) στον Κόλπο του Μεξικού, που θα πολλαπλασίαζαν τα προβλήματα στην προσφορά. 

«Οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνιουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» γράφουν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους. «Η ισχυρή ζήτηση και η απουσία απάντησης στο μέτωπο της προσφοράς έχουν προκαλέσει σοβαρή στενότητα στην αγορά. Η όποια έκπληξη στη ζήτηση ή νέοι περιορισμοί στην προσφορά θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μεγάλες ανατιμήσεις» εξηγούν. 

Η Citi προειδοποιεί επίσης ότι οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου σε άλλα καύσιμα είναι επίσης πολύ ευρύτερες από ό,τι αρχικά υπολόγιζε. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα διαδραματίσει πλέον μεγαλύτερο ρόλο στην αγορά.

Όσο για το τι περιμένει την επόμενη χρονιά; Έως το τρίτο τρίμηνο του 2022 η εικόνα μπορεί να έχει και πάλι αλλάξει άρδην με τις τιμές να είναι 70% χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα του εφετινού χειμώνα. 

Το καμπανάκι Μυτιληναίου

Ιδιαίτερη έμφαση στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου έδωσε και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας χθες σε αναλυτές. Όπως είπε «σήμερα η άνοδος της τιμής στο φυσικό αέριο έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε αναλογικά είναι σαν η βενζίνη από το 1,6 ευρώ που πωλείται σήμερα να είχε αυξηθεί στα 7 ευρώ»

Σημείωσε δε ότι βιώνουμε την τέλεια καταιγίδα και προειδοποίησε: «Είμαστε στο έλεος του χειμώνα. Αν είναι βαρύς, θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα. Δεν θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο μιας κακοκαιρίας τύπου Μήδειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο επιχειρηματίας χαρακτήρισε μεγάλο κίνδυνο σε αυτήν τη φάση τους απλήρωτους λογαριασμούς, «ένα θέμα για το οποίο δεν μιλά κανείς».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News