Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 14:21
ΑΓΟΡΕΣ

Το μέταλλο που από «παρίας» έγινε «βασιλιάς» των αγορών

Άνοδος σχεδόν 50% σε έναν μήνα για το ουράνιο

Το μέταλλο που από «παρίας» έγινε «βασιλιάς» των αγορών

Ενώ οι τιμές των μετάλλων έχουν πάρει την ανιούσα στις αγορές από τη στιγμή που η ζήτηση έχει φθάσει και σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, από τα μέσα Αυγούστου ένα μέταλλο έχει τραβήξει τα βλέμματα των επενδυτών και των funds, το οποίο για μια δεκαετία βρισκόταν στην «αφάνεια»: το ουράνιο. 

Η τιμή του σε διάστημα ενός μηνός έχει εκτιναχθεί 50%, από τα 30 δολάρια η ουγγιά στα 44,90 δολάρια, με κάποιους εκ των αναλυτών και των επενδυτών να κάνουν συγκρίσεις με την εκτίναξη των «meme μετοχών» GameStop και AMC Entertainment. 

Το μέταλλο που από «παρίας» έγινε «βασιλιάς» των αγορών-1

Το ουράνιο είναι ένα μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Μετά τον εμπλουτισμό του κατά τη διαδικασία παρασκευής του, κατασκευάζεται σε ράβδους για να τροφοδοτήσει τις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. 

Σε σχέση με τις αγορές των υπολοίπων μετάλλων, η αγορά του ουρανίου έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Περί του 70% με 80% των αποθεμάτων του διαπραγματεύεται σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια τα οποία συνήθως και καταλήγουν στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που διαθέτουν μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Η αγορά με τις τιμές spot, είναι μια αγορά από την οποία απουσιάζουν οι εξάρσεις, ενώ αν κάποιος θέλει να αγοράσει τον τύπο ουρανίου U308, του οποίου η επεξεργασία είναι πιο ελαφριά σε σχέση με το κανονικό ουράνιο, έχει μόνο τρεις επιλογές, τη Γαλλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. 

Τα προηγούμενα χρόνια και μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, η ζήτηση για το εν λόγω μέταλλο υποχώρησε δραστικά και η αξία του έπεσε στα «τάρταρα». Το ατύχημα στην Ιαπωνία ξύπνησε μνήμες Τσέρνομπιλ και υπήρξε μια έντονη αντίδραση και φωνές που ζητούσαν το κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων. Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει και τα 17 πυρηνικά εργοστάσια που διαθέτει έως το 2022. 

Αλλαγή κλίματος

Τι έχει συμβεί όμως και το ουράνιο ξαφνικά προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το έναυσμα ήταν η κίνηση ενός χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμου καταπιστεύματος της επενδυτικής Sprott Asset Management, να δημιουργήσει ένα fund για συναλλαγές με ουράνιο. Άντλησε κεφάλαια από τους επενδυτές αρχίζοντας να μαζεύει μεγάλο όγκο των διαθέσιμων αποθεμάτων ουρανίου, τα οποία επί του παρόντος ανέρχονται στις 9 εκατ. ουγκιές. Το Sprott Physical Uranium Trust με έδρα το Τορόντο, δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές του να εκτείθενται μεν στις τιμές του ουρανίου ανά τον κόσμο, ωστόσο δεν χρειάζεται να αγοράζουν και κυρίως να αποθηκεύουν προμήθειες του μετάλλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το λανσάρισμα του trust στα μέσα Ιουλίου, η μετοχή του έχει φθάσει σχεδόν στο +50%. 

Παρόμοιες είναι οι επιδόσεις και άλλων funds με έκθεση στο ουράνιο, όπως του Segra Capital Management, το οποίο ιδρύθηκε το 2018 διαβλέποντας ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία στην εν λόγω αγορά. Τα κέρδη από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 20%, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η επίδοση ενός μικρότερου fund, του Azarias Capital Management, τα κέρδη του οποίου ανέρχονται στο 97%, με μια μεγάλη ώθηση της τάξεως του 35% μόνο τον Σεπτέμβριο. 

Πώς ένα περιουσιακό στοιχείο από «μαύρο πρόβατο» γίνεται περιζήτητο 

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι με την παγκόσμια κοινότητα να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο. Ναι μεν ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που θα έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία ακόμη και στην ίδια τη ζωή των ανθρώπων, ωστόσο η παραγωγή ενέργειας μόνο από ανανεώσιμες πηγές δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες, την ίδια ώρα που μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας μπορεί να παράξει πολύ περισσότερη ενέργεια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Όσο για το τι θα γίνει στο μέλλον, σύμφωνα με το fund, Segra Capital, όταν οι επενδυτές αντιληφθούν ότι η προσφορά είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση, τότε αναμένεται οι τιμές του ουρανίου να εκτοξευθούν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News