Business & Finance Τετάρτη 7/07/2021, 22:17
ΑΓΟΡΕΣ

Wise: Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα IPO εταιρείας τεχνολογίας στο Λονδίνο

Wise: Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα IPO εταιρείας τεχνολογίας στο Λονδίνο

Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αρχική δημόσια εγγραφή που γίνεται στο Λονδίνο στον τεχνολογικό κλάδο από πλευράς κεφαλαιοποίησης, αποτέλεσε η άκρως επιτυχημένη IPO της εταιρείας στον χώρο του fintech, Wise,  ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη θέση της βρετανικής πρωτεύουσας ως κορυφαίας αγοράς κεφαλαίου. 

Η μετοχή της εταιρείας μεταβίβασης χρημάτων άνοιξε στις 800 πένες, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να εκτιναχθεί στα 8 δισ.στερλίνες (11 δισ.δολάρια). Πρόκειται για αξία διπλάσια από την αντίστοιχη των 5 δισ.δολαρίων που είχε επιτύχει μετά την αύξηση κεφαλαίου τον Ιούλιο του 2020. Η μετοχή αρχικά ενισχύθηκε έως 4% για να «μαζέψει» εν συνεχεία τα κέρδη της. 

Το αποτέλεσμα αυτό επισφραγίζει ένα έτος αλλεπάλληλων ρεκόρ ως προς τις δημόσιες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο και θα μπορούσε κάλλιστα να ανοίξει το δρόμο και για άλλες ταχύτατα αναπτυσσόμενες βρετανικές επιχειρήσεις απο τον χώρο του fintech να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Wise. Αρκετές επιχειρήσεις από τον τεχνολογικό κλάδο, όπως Deliveroo, Trustpilot και Mooning έχουν ήδη εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνο εφέτος.

«Η επιτυχημένη απευθείας δημόσια εγγραφή της Wise ενισχύει τις φιλοδοξίες του Λονδίνου να καταστεί παγκόσμιο κέντρο για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Liberum Capital. Να σημειωθεί ότι η Wise, η οποία είχε τη στήριξη του δισεκατομμυριούχου Πήτερ Τίελ, καθώς και των Andreessen Horowitz της Silicon Valley και Baillie Gifford με έδρα το Λονδίνο μεταξύ των αρχικών επενδυτών της, σκεφτόταν αρχικά να εισαχθεί σε αμερικανικό χρηματιστήριο, όμως τελικά υπερίσχυσε το Λονδίνο, όπως αναφέρει ο οικονομικός διευθυντής της. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News