Business & Finance Τετάρτη 7/07/2021, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή σε άνοδο με «καταλύτη» την τεχνολογία

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή σε άνοδο με «καταλύτη» την τεχνολογία

Σε άνοδο γύρισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σημερινή συνεδρίαση, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη του κλάδου εμπορευμάτων μετά την απότομη χθεσινή πτώση, ενώ την ίδια στιγμή οι χαμηλές ομολογιακές αποδόσεις προσέφεραν στήριγμα στις μετοχές τεχνολογίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,8%, επιστρέφοντας σε θετικό πρόσημο παρότι η πτώση της χθεσινής συνεδρίασης έβαλε τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί των ευρωπαϊκών μετοχών. Οι μετοχές τεχνολογίας είχαν το προβάδισμα με κέρδη 1%, ενώ στον αντίποδα οι μετοχές τραπεζών υποχώρησαν 0,2%. 

Η Barclays συνέστησε στους πελάτες της να αυξήσουν την έκθεσή τους στον τεχνολογικό κλάδο και ειδικά σε μετοχές εταιρειών λογισμικού, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αποτιμήσεις δεν είναι φθηνές, παρότι τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά. 

Τη μεγαλύτερη ώθηση στο δείκτη STOXX 600, με άνοδο 3,5%, έδωσε η μετοχή της πιο πολύτιμης τεχνολογικής εταιρείας της Ευρώπης, της SAP. Επίσης, οι συναλλασσόμενοι ποντάρουν σε διπλή αναβάθμιση της μετοχής της σε σύσταση «αγοράς» από τη Bank of America. Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη παρουσίασε την καλύτερη συνεδρίαση σε διάρκεια επτά εβδομάδων με κέρδη 1,2%. 

Επίσης, με τις τιμές χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος να παρουσιάζουν άνοδο, ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων κατέγραψε κέρδη 2,3% ανακτώντας το χαμένο έδαφος από τις απώλειες 2,5% της Πέμπτης. 

Ωστόσο, το αρνητικό γύρισμα των τιμών πετρελαίου άσκησε πιέσεις στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας, της τάξης του 1,5%, αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε να μην αρθούν πρόωρα οι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αξιοσημείωτη η άνοδος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας EDF, με τη μετοχή της να ενισχύεται περίπου 2%, από τη στιγμή που αναθεώρησε ανοδικά το στόχο της για τα κέρδη από τις βασικές δραστηριότητές της. Εν αναμονή της περιόδου ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων θα αυξηθούν 108% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περίοδου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News