Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 12:11
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί είναι περιζήτητες οι πετρελαϊκές μετοχές

Γιατί είναι περιζήτητες οι πετρελαϊκές μετοχές

Μπορεί οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών να είναι κάπως… ντεμοντέ, λόγω και της ενίσχυσης του ενδιαφέροντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αρκετοί επενδυτές φαίνεται ότι επιμένουν.

Άλλωστε, δεν έχουν λόγους να πράξουν διαφορετικά. Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες έχουν φθηνές μετοχές, καταβάλουν μεγάλα μερίσματα και ωφελούνται από την ευρύτερη ανάκαμψη της πετρελαϊκής αγοράς (παρά την πρόσκαιρη αναταραχή).

Europe's energy stocks lag recovery in broader equity market and oil price

Πρόκειται για στοιχεία, τα οποία καθιστούν τις εν λόγω μετοχές εξαιρετικά ελκυστικές, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανησυχίες για κόπωση των αγορών εν μέσω των διαδοχικών ιστορικών υψηλών και των εκτιμήσεων για σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας. 

Europe's energy stocks look cheap compared with the broader market

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των πετρελαϊκών επιχειρήσεων, θέλοντας να ανεβούν στο άρμα της ανανεώσιμης ενέργειας, έχουν αρχίσει να διεισδύουν και στον εν λόγω τομέα, κάτι το οποίο βοηθάει στη βελτίωση των προοπτικών κερδοφορίας.

Γιατί είναι περιζήτητες οι πετρελαϊκές μετοχές-1

«Είναι πολύ φθηνές, παράγουν πολλά μετρητά και έχουν ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας. Οι ενεργειακές μετοχές πραγματικά είναι πολύ ελκυστικές» σχολιάζει ο Niall Gallagher, αναλυτής της GAM Investments. 

Βέβαια, ακόμη και τώρα, ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων των πετρελαϊκών ομίλων εξακολουθεί να διοχετεύεται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, επηρεαζοντας αρνητικά τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση). 

Τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο στα ετήσια κέρδη των εν λόγω εταιρειών, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια ακόμη, καθώς -πέραν της ενέργειας- μεγάλη ζήτηση προκύπτει κι από τον χημικό κλάδο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News