Business & Finance Τετάρτη 11/08/2021, 16:52
BUSINESS & FINANCE

Η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί κατά 50%, αλλά κανείς δεν νοιάζεται

Σε υψηλό επτά ετών

Η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί κατά 50%, αλλά κανείς δεν νοιάζεται

Η τιμή του καφέ συνεχίζει να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή της ποικιλίας αράμπικα έχει αυξηθεί κατά 50% τους τελευταίους 12 μήνες, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

Η αιτία της εκτίναξης εδράζεται στον Νο.1 παραγωγό παγκοσμίως, δηλαδή την Βραζιλία, της οποίας η παραγωγή έχει μειωθεί σε χαμηλό δύο ετών, εξαιτίας της ξηρασίας και του παγετού.

Arabica headed for the biggest monthly gain since 2014

Την ίδια ώρα, ο καφές γίνεται ακριβότερος και εξαιτίας του αυξημένου μεταφορικού κόστους, καθώς η έλλειψη ελεύθερων κοντέινερς ανεβάζει σημαντικά την τιμή του ναύλου, προκαλώντας σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες.

Μπορεί βέβαια, η τιμή του καφέ να βρίσκεται στα ύψη, αλλά η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο οφείλεται και στην παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομίας.

«Η κατανάλωση καφέ είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων. Θα χρειαστούν πολλά πράγματα για να αλλάξει αυτή η συνήθεια» εκτιμά η ερευνητική εταιρεία NPD Group.

Μόνο φέτος, ενδεικτικά, η παγκόσμια κατανάλωση καφέ αναμένεται να αυξηθεί σε 168,8 εκατ. σακούλες των 60 κιλών, αριθμός αυξημένος κατά 4 εκατ. σακούλες σε σχέση με το 2020.

Μάλιστα, οι αναλυτές θεωρούν ότι η αγορά θα συνεχίσει να μεγεθύνεται τα επόμενα τρία χρόνια με σταθερό ρυθμό της τάξης του 9% ετησίως.

Πέραν των καταναλωτών, η αύξηση της τιμής του καφέ φαίνεται ότι αφήνει ανεπηρέαστες και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου. Κι αυτό, διότι το κόστος προμήθειας των κόκων αποτελεί ένα πολύ μικρό τμήμα της συνολικής δαπάνης λειτουργίας των αλυσίδων καφέ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News