Business & Finance Παρασκευή 20/08/2021, 19:21
BUSINESS & FINANCE

Η «τέλεια καταιγίδα» για το πετρέλαιο – 7η σερί πτώση για τον μαύρο «χρυσό»

Στο 6% η πτώση στην εβδομάδα

Η «τέλεια καταιγίδα» για το πετρέλαιο – 7η σερί πτώση για τον μαύρο «χρυσό»

Απώλειες για 7η διαδοχική συνεδρίαση καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, η οποία υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών και παρουσιάζει πτώση άνω του 6% σε επίπεδο εβδομάδας.

Βασικό παράγοντα πίεσης στα συμβόλαια του μαύρου «χρυσού» αποτελεί η ανησυχία για τις επιπτώσεις της παραλλαγής Δέλτα στις προοπτικές της παγκόσμιας ζητήσης.

«Η διασπορά της παραλλαγής Δέλτα εν μέσω της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης και της προοπτικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής δημιουργούν βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αγορά εμπορευμάτων» τονίζει η ANZ, σε σημείωμά της. 

Την ίδια ώρα, το επενδυτικό κλίμα επιδεινώνεται έτι περισσότερο από την ενίσχυση του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, ως απόρροια του σήματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας από τις αγορές. 

Σήμερα, χαρακτηριστικά, η τιμή των συμβολαίων WTI υποχωρεί κατά 1,1% και τα 62,81 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ομοίως η τιμή των συμβολαίων Brent βρίσκεται στο -0,99% και τα 65,79 δολάρια ανά βαρέλι. 

«Τα πρόσφατα lockdown σε σημαντικές οικονομίες ανά τον κόσμο είναι πιθανό να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα και τις προοπτικές της ανάπτυξης» προσθέτει, από την πλευρά της, η Margaret Yand, αναλύτρια στην DailyFX.

Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, επέκτεινε πρόσφατα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά σε Νότια Κορέα, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, ο μεγαλύτερος αγοραστής, η Κίνα, έχει επιβάλλει αυστηρό lockdown «μηδενικής ανοχής» σε πολλές επαρχίες, επηρεάζοντας αρνητικά τη ναυτιλία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News