Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος στην μπύρα: Πέμπτος υψηλότερος στην Ελλάδα 

Στο 0,23 ευρώ ο φόρος ειδικής κατανάλωσης για τη μπύρα στην Ελλάδα

Φόρος στην μπύρα: Πέμπτος υψηλότερος στην Ελλάδα 

Την πέμπτη υψηλότερη φορολογία στην μπύρα επιβάλει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε., Eurostat και της βρετανικής κυβέρνησης. 

Ο φόρος στη μπύρα υπόκειται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, οι χώρες είναι υποχρεωμένες να επιβάλλουν μίνιμουμ φόρο ύψους 1,87 ευρώ ανά 100 λίτρα μπύρας στους 5% βαθμούς αλκοόλ. Πιο αναλυτικά ο φόρος αυτός αντιστοιχεί σε 0,03 ευρώ ανά φιάλη των 330ml στους 5% βαθμούς αλκοόλ.

Ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία, η πολιτική της φορολόγησης στη μπύρα που ακολουθούν οι χώρες απέχει παρασάγγας από το ύψος αυτό.

Ο υψηλότερος ειδικός φόρος κατανάλωσης επιβάλλεται στην Φινλανδία της τάξεως του 0,63 ευρώ ανά φιάλη 330ml και ακολουθεί η Ιρλανδία με 0,37 ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο με 0,35, δύο χώρες οι οποίες φημίζονται για τη μεγάλη κατανάλωση μπύρα από τους πολίτες τους. 

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Σουηδία με φόρο 0,32 ευρώ και στην πέμπτη η Ελλάδα με 0,23 ευρώ μαζί με την Εσθονία, ενώ με 0,20 ευρώ φόρο ειδικής κατανάλωσης ακολουθεί η Σλοβενία. 

Φόρος στην μπύρα: Πέμπτος υψηλότερος στην Ελλάδα -1

Στον αντίποδα υπάρχουν πέντε χώρες οι οποίες φορολογούν με τον μίνιμουμ φόρο 0,03 ευρώ τον οποίο επιτάσσουν οι Βρυξέλλες και συγκεκριμένα οι Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο και Ρουμανία.

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες πέραν του φόρου ειδικής κατανάλωσης καταβάλλεται και φόρος προστιθέμενης αξίας στην πώληση της φιάλης. Ο φόρος ειδικής κατανάλωσης επιβάλλεται πριν την πώληση και δεν λαμβάνει υπόψη τον ΦΠΑ. 

Φόρος στην μπύρα: Πέμπτος υψηλότερος στην Ελλάδα -2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News