Business & Finance Δευτέρα 1/08/2022, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έκλεισαν με πτώση υπό το βάρος των οικονομικών στοιχείων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έκλεισαν με πτώση υπό το βάρος των οικονομικών στοιχείων

Με πτώση άνοιξαν τον Αύγουστο οι ευρωπαϊκές μετοχές, υπό την πίεση του κλάδου ενέργειας εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία και τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,1% μετά από μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, καθώς γύρισε σε πτώση μετά τα αρχικά κέρδη. Οι βιομηχανίες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία είχαν ένα πολύ δύσκολο Ιούλιο, καθώς μειώνεται η ζήτηση και οι περιορισμοί λόγω Covid στην Κίνα οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής και επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ύφεση. 

Ο ενεργειακός κλάδος υποχώρησε 1,5%, τερματίζοντας την ανοδική πορεία των προηγούμενων έξι διαδοχικών συνεδριάσεων, καθώς οι τιμές πετρελαίου βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση στον απόηχο των αποθαρρυντικών στατιστικών στοιχείων. 
 
Παρ΄όλα αυτά, η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο 6,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat, καταδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, παρότι η οικονομία οδεύει προς ύφεση, διατηρώντας τις ανοδικές πιέσεις στις αυξήσεις των μισθών και στον πληθωρισμό. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε οριακές απώλειες 0,03%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,9%.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της Pearson με άλμα άνω του 12%, καθώς ο βρετανικός εκδοτικός όμιλος παρέμεινε δεσμευμένος στις προοπτικές που είχε δώσει για την κερδοφορία ολόκληρου του έτους. Αντίθετα, η μετοχή της Heineken υποχώρησε 0,4% καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία του πλανήτη περιόρισε το στόχο για τα περιθώρια κέρδους της για το 2023, καθώς αυξήθηκε το κόστος. 

   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News