Business & Finance Τετάρτη 27/07/2022, 19:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό επτά εβδομάδων – Στήριγμα από τα εταιρικά αποτελέσματα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό επτά εβδομάδων – Στήριγμα από τα εταιρικά αποτελέσματα

Κοντά σε υψηλό επτά εβδομάδων εκτινάχθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς τα νέα εταιρικά αποτελέσματα από μία σειρά επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η UniCredit που έχει μεγάλη έκθεση στην ρωσική αγορά και η βρετανική Smurfit Kappa, προσέφεραν μία ανάσα μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον.

Ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%, με τις μετοχές της γαλλικής εταιρείας συμβούλων σε θέματα τεχνολογίας πληροφορικής Atos να ενισχύονται 16,2%. Άνοδο 8,6% κατέγραψε και η μετοχή της UniCredit, από τη στιγμή που η εταιρεία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το 2022 και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο σχέδιό της για επαναγορά μετοχών, που το είχε παγώσει, βοηθώντας το δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να ξεπεράσει σε επιδόσεις τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, με άνοδο 1,5%.

Το κλίμα ευνοήθηκε επίσης και από τις θετικές προοπτικές της Microsoft και την ισχυρή αύξηση των διαφημιστικών πωλήσεων από τον μητρικό όμιλο της Google, Alphabet.   
   
Τα κέρδη δεύτερου τριμήνου για τις εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθούν 23,1% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Από το 35% των επιχειρήσεων που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αποτελέσματα, περίπου το 60% έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών. 

Ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας ενισχύθηκε 3%, βρίσκοντας στήριγμα στα θετικά σχόλια από τη Wizz Air. Η μετοχή της εταιρείας χαμηλού κόστους ενισχύθηκε 10,4%, από τη στιγμή που τα τριμηνιαία έσοδά της τετραπλασιάστηκαν. 

Σημαντική άνοδο 5,5% παρουσίασε και η μετοχή της Smurfit Kappa, αφότου η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χάρτου για συσκευασίες παρουσίασε αύξηση 50% στα κέρδη πρώτου εξαμήνου από τις βασικές δραστηριότητές της, ενώ ανακοίνωσε και αύξηση του μερίσματός της. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,75%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,6%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,7%. 

Οι επενδυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να πραγματοποιήσει σήμερα άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας την επιθετική νομισματική πολιτική της, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News