Business & Finance Δευτέρα 25/07/2022, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο φόβος της ενέργειας έφερε αρνητικό πρόσημο στην Φρανκφούρτη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο φόβος της ενέργειας έφερε αρνητικό πρόσημο στην Φρανκφούρτη

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι γερμανικές μετοχές μετά την αρχική άνοδο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, από τη στιγμή που η Gazprom ανακοίνωσε ότι η νέα καθυστέρηση με τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ροής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, μία σειρά ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων επιτείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έχασε τα αρχικά κέρδη του κλείνοντας με πτώση 0,33%, αφότου η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία μίας ακόμη τουρμπίνας κατασκευής Siemens στον αγωγό Nord Stream 1  στο σταθμό συμπίεσης Portovaya, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων της τουρμπίνας.«Η αβεβαιότητα έχει γίνει το όνομα του παιχνιδιού, που σκιάζει τις αγορές μετοχών επειδή πραγματικά κανένας δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι», αναφέρει ο Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολόγος της Equiti Capital. 

Άλλωστε τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Ifo έδειξαν πως η υψηλή ενέργεια και η απειλή των διακοπών φυσικού αερίου έχουν επηρεάσει το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τον Ιούλιο. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, που έδειξαν συρρίκνωση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,1%, αφού αγωνίστηκε να βρει κατεύθυνση καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Οι τράπεζες, οι οποίες ευνοούνται τα μέγιστα από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, ενισχύθηκαν 1,7% και βοήθησαν και τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ιταλία και Ισπανία, όπου οι τράπεζες έχουν μεγάλο ειδικό βάρος, να παρουσιάσουν άνοδο και μάλιστα καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες αγορές. Ακολούθησε ο κλάδος πετρελαίου και εξόρυξης μετάλλων. 

Ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,42%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατά 0,8%. Από τα υπόλοιπα ταμπλό, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,33% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 0,41%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News