Business & Finance Τρίτη 26/07/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Στον ενεργειακό «κλοιό» οι ευρωπαϊκές μετοχές – Πτώση άνω του 1% στο Μιλάνο

Στον ενεργειακό «κλοιό» οι ευρωπαϊκές μετοχές – Πτώση άνω του 1% στο Μιλάνο

Με πτώση έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. ενέκριναν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου. Σε πτώση και οι μετοχές του κλάδου λιανικής μετά την προειδοποίηση της Walmart. 

Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με την απόφαση της Gazprom να μειώσει περαιτέρω την ροή φυσικού προς τη Γερμανία μέσω του Nord Stream, στο ένα-πέμπτο της δυναμικότητάς της, ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης. 

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ κατέβασε τον πήχη για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, προβλέποντας ανάπτυξη 2,6% για φέτος από 2,8% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο, στον απόηχο του υψηλού πληθωρισμού και του αντίκτυπου από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της προχώρησε και η Credit Suisse για τον πληθωρισμό του 2022 στην Ευρωζώνη στο 2,3% από 2,4%, προειδοποιώντας ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα υποστούν τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση. 
   
Να σημειωθεί ότι οι γερμανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει 17,6% για φέτος, παρουσιάζοντας πολύ χαμηλότερη επίδοση από τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600, που καταγράφει για φέτος απώλειες 12,6%. Οι ιταλικές μετοχές έχουν απωλέσει περισσότερο από 20% της αξίας τους, με την πολιτική κρίση να έχει επιδεινώσει την κατάσταση. 
 
Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε σχεδόν στάσιμος με οριακές απώλειες της τάξης του 0,03%. Το ράλι των λεγόμενων αμυντικών κλάδων, όπως υγείας, τροφίμων και ποτών και η άνοδος 2,9% της μετοχής της Unilever μετά τα θετικά της αποτελέσματα αντισταθμίστηκε από την πτώση των μετοχών στον κλάδο λιανεμπορίου και της ελβετικής τράπεζας UBS στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της. 

Οι μετοχές του κλάδου λιανικής απώλεσαν 4,2% της αξίας τους στην χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια τεσσάρων μηνών, μετά την προειδοποίηση για την κερδοφορία της Walmart, η οποία επικαλέστηκε την άνοδο των τιμών και τη μείωση της ζήτησης.

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 0,86%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,42%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο δεν παρουσίασε μεταβολή, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,03%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News