Business & Finance Παρασκευή 29/07/2022, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη άνω του 6% τον Ιούλιο – Η καλύτερη επίδοση από τα τέλη του 2020

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη άνω του 6% τον Ιούλιο – Η καλύτερη επίδοση από τα τέλη του 2020

Τα πρώτα μηνιαία κέρδη σε διάρκεια τεσσάρων μηνών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τον Ιούλιο, καθώς μία σειρά από ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα επισκίασαν τις ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,3% κοντά σε υψηλό διμήνου, ενώ σε μηνιαία βάση γνώρισε την καλύτερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2020 με άνοδο 6,3%. 

Το επενδυτικό κλίμα τονώθηκε από τα πολύ καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης που ενισχύθηκε 0,7% σε τριμηνιαία βάση το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου και 4% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,2% και 3,4% αντίστοιχα.  

Το θέμα είναι ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο, με τις τιμές καταναλωτή να κάνουν άλμα 8,9% από 8,6% του Ιουνίου, ξεφεύγοντας παρασάγγας από το στόχο της ΕΚΤ. 

«Η εικόνα εξακολουθεί να φαίνεται δυσοίωνη, με τις εξασθενημένες δυναμικές από πλευράς κατανάλωσης και επενδύσεων, περιμένουμε επιδείνωση των προοπτικών στο τρίτο τρίμηνο και ίσως συρρίκνωση στο τέταρτο», αναφέρουν οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley. 

O κλάδος πετρελαίου καθοδήγησε την άνοδο, με κέρδη 2,9%, από τη στιγμή που οι τιμές αργού ενισχύθηκαν ενδοσυνεδριακά περισσότερο από τέσσερα δολάρια καθώς η προσοχή στρέφεται στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, ενώ και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου ενισχύθηκαν 1,6%. Από κοντά και ο κλάδος πολυτελών ειδών, που στηρίχθηκε από τα ισχυρά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου εταιρειών όπως Hermes και L’Oreal. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 1,5%, ο γαλλικός CAC 40 πραγματοποίησε άλμα 1,7%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ενισχύθηκε κατά 1%.

Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 στην Ισπανία ολοκλήρωσε με άνοδο 0,9%, ενώ πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν ο FTSE MIB στην Ιταλία που έκλεισε με κέρδη 2,15%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News