Business & Finance Πέμπτη 21/07/2022, 13:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αντίρροπες τάσεις στον ρυθμό της παραίτησης Ντράγκι και της ΕΚΤ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αντίρροπες τάσεις στον ρυθμό της παραίτησης Ντράγκι και της ΕΚΤ

Απουσιάζει η ξεκάθαρη τάση προς μία κατεύθυνση στα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τη σημερινή ημέρα να επισκιάζεται από δύο γεγονότα. Με χρονική σειρά από την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας και από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,20%, ενώ από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανοδικά κινείται αυτό στο Παρίσι με κέρδη που πλησιάζουν το 0,50%. Αντίθετη πορεία ακολουθούν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο υποχωρώντας κατά 0,27% και 0,41% αντίστοιχα, ενώ του Μιλάνου καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,44%.

Η αντίδραση του ιταλικού χρηματιστηρίου είναι αναμενόμενη, καθώς μετά την παραίτηση Ντράγκι η Ιταλία εισέρχεται σε πολιτική κρίση κι ενώ βρίσκεται στο χείλος μιας κρίσης δημοσιονομικού χρέους. 

Από την άλλη άπαντες σήμερα αναμένουν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ μετά το πέρας της συνεδρίασής της. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προαναγγείλει αύξηση των επιτοκίων (η πρώτη από το 2011) κατά 25 μονάδες βάσεως, ωστόσο οι χρηματαγορές και οι εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν μια αύξηση 50 μονάδων βάσεως. Σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 0%, κάτι που τελευταία φορά συνέβη το 2014.

Πιέσεις δέχεται ο κλάδος της ενέργειας, μετά το άνοιγμα του αγωγού Nord Stream από τη Ρωσία στο 35% όμως της παραγωγικής του δυναμικότητας, ενώ πτωτικά κινείται και ο κλάδος των τραπεζών παρά το γεγονός ότι η αύξηση των επιτοκίων τις ευνοεί. 

Στον αντίποδα, ξεχωρίζει ο κλάδος της τεχνολογίας με άνοδο περί του 1,40%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News