Business & Finance Τρίτη 19/07/2022, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό πέντε εβδομάδων – Άνοδος 1,4% για το STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό πέντε εβδομάδων – Άνοδος 1,4% για το STOXX 600

Σε υψηλό άνω των πέντε εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, μετά το δημοσίευμα ότι η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 θα επαναλειτουργήσει εγκαίρως, απομακρύνοντας τις ανησυχίες για ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε.. 

«Η ενεργειακή κρίση είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους ευρωπαίους επενδυτές και καταναλωτές. Το να εξασφαλιστεί μία σταθερή πηγή ενέργειας αποτελεί πολύ καλό νέο», αναφέρει ο Στήβ Σόσνικ, στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουνίου, καταγράφοντας κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Αρχικά, κατέγραφε πτώση 0,7%, εν μέσω ανησυχιών ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη επιβράδυνση την οικονομία της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση. 

Τα κέρδη ήταν γενικευμένα σε όλους τους κλάδους, με την αυτοκινητοβιομηχανία να έχει το προβάδισμα με άνοδο 3,1%, για να ακολουθήσουν οι τράπεζες στη δεύτερη θέση με άνοδο 2,9%. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο δείκτης DAX στην Φρακφούρτη ενισχύθηκε 2,7%, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. 

Στο ίδιο κλίμα, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,1%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,8%, με ακόμα καλύτερη την εικόνα στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κατάγραψε άνοδο 2,5% και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 2%. 
  
Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της EDF ενισχύθηκε περίπου 15%, από τη στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση προσφέρθηκε να πληρώσει 9,7 δισ. ευρώ για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του κολοσσού πυρηνικής ενέργειας. Στον αντίποδα, η μετοχή της Telenor που υποχώρησε 5,5% από τη στιγμή που αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την κερδοφορία του.  
 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News