Business & Finance Δευτέρα 18/07/2022, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έχασαν τα υψηλά τους μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε η Gazprom

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έχασαν τα υψηλά τους μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε η Gazprom

Σε επίπεδα χαμηλότερα από τα υψηλά της συνεδρίασης έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά την είδηση ότι η Gazprom επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας για να σταματήσει την προσφορά φυσικού αερίου της σε πελάτες της στην Ευρώπη, εξέλιξη που επιτείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για ενεργειακή κρίση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, ο οποίος ενισχύθηκε 1,5%, αγγίζοντας υψηλό τριών εβδομάδων στη διάρκεια της συνεδρίασης, περιόρισε τα κέρδη του στο 0,9%. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,7%, πάνω από τα χαμηλά της συνεδρίασης που άγγιξε όταν ανακοινώθηκε η παραπάνω είδηση. Ενδοσυνεδριακά, είχε ενισχυθεί έως 1,5%. 

Έγγραφο που διέρευσε έκανε λόγο ότι η Gazprom, που έχει το μονοπώλιο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγού, δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την προσφορά φυσικού αερίου, επικαλούμενη έκτακτες καταστάσεις τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει.   

«Η Γερμανία θα βρεθεί μπροστά σε μεγαλύτερες δυσκολίες και θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα για ενέργεια, εξέλιξη που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην οικονομία της και εν συνεχεία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», ανέφερε ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής της Equiti Capital. 

Tα κέρδη καθοδηγήθηκαν από τον κλάδο εξορυκτικής δραστηριότητας που ενισχύθηκε 3%, για να ακολουθήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τράπεζες με κέρδη 2,8% και 2,1% αντίστοιχα. 

Η προσοχή ωστόσο είναι εστιασμένη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2011 προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, που έχει εκτιναχθεί στο επίπεδο ρεκόρ του 8,6%. 

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,93%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,03%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε κέρδη 1,13% και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,22%.

Η σουηδική εταιρεία υπολογιστών cloud Sinch ήταν η εταιρεία με τη μεγαλύτερη άνοδο, καθώς κατέγραψε κέρδη 11% μετά από ένα σερί πέντε ημερών απωλειών. Στο κάτω μέρος του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, οι μετοχές της Direct Line απώλεσαν περισσότερο από 13% της αξίας τους, αφού η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία ακύρωσε την αγορά μετοχών ύψους 59,6 εκατομμυρίων δολαρίων και μείωσε το guidance για τα κέρδη της.

 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News