Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σημαντική ανάκαμψη με πρωταγωνιστές αυτοκίνητα και λιανική

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σημαντική ανάκαμψη με πρωταγωνιστές αυτοκίνητα και λιανική

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και ο κλάδος λιανεμπορίου καθοδήγησαν την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών από το διήμερο καθοδικό σερί, παρά τις προσδοκίες για πιο υψηλές επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ, την πολιτική κρίση στην Ιταλία και τον κίνδυνο ύφεης. 

Οι ιταλικές μετοχές ανέκαμψν από το χαμηλό δυόμισι ετών που άγγιξαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κλείνοντας με άνοδο 1,8%, καθώς ο Ιταλός πρόεδορς Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ζητώντας του να προχωρήσει σε νέα προσπάθεια πολιτικής ενότητας την επόμενη Τετάρτη. 

«Η αγορά είναι τόσο νευρική αυτή τη στιγμή που δεν μπορώ να θεωρήσω τη σημερινή ανάκαμψη ως αλλαγή κλίματος ή για κάτι πιο θετικό», αναφέρει ο Στιούρτ Κόουλ, οικονομολόγος της Equiti Capital. 

O πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,8% αφού υποχώρησε 2,6% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε 0,8%. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε «άλμα» 2,76%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2,04% και ο βρετανικός FTSE 100 παρουσίασε κέρδη 1,69%.

Παρόμοια εικόνα και στην ευρωπεριφέρεια, όπου στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,81% και στην Ιταλία ο FTSE MIB ανέκτησε κάποιες από τις μεγάλες χθεσινές απώλειες, καταγράφοντας κέρδη 1,84%.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισαν αυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η VW παρουσίασε κέρδη 3,5%, από τη στιγμή που διατηρεί ανέπαφο το στόχο της για διπλασιασμό των πωλήσεών της στην Κίνα. Οι μετοχές των Mercedes-Benz, Porsche και Renault ενισχύθηκαν από 4.3% έως 6.9%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News