Business & Finance Δευτέρα 11/07/2022, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο φόβος της ύφεσης έφερε ξανά απώλειες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο φόβος της ύφεσης έφερε ξανά απώλειες

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, παρασυρόμενες από τις ευαίσθητες ως προς τις οικονομικές προοπτικές μετοχές, καθώς οι φόβοι για ενεργειακή κρίση και η έκρηξη των νέων κρουσμάτων Covid στην Κίνα έπληξαν την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ύφεση. 

Ο αγωγός Nord Stream 1, ο μεγαλύτερος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, έκλεισε για 10 ημέρες για τις ετήσιες εργασίες συντήρησης, όμως οι κυβερνήσεις, οι αγορές και οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι η διακοπή της λειτουργίας του μπορεί να συνεχιστεί επ΄αόριστον. 

Υπό αυτή την απειλή, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 διέκοψε το τριήμερο ανοδικό σερί κλείνοντας με πτώση 0,5%, αφού το προηγούμενο πενθήμερο παρουσίασε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση στη διάρκεια των τελευταίων επτά εβδομάδων. 

Οι εκτεθειμένες στην Κίνα αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσίασαν πτώση 2,8%, αποτελώντας το μεγαλύτερο χαμένο της Ευρώπης, ασκώντας πιέσεις και στο δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη που έκλεισε με απώλειες 1,4%. 

Στο «κόκκινο» και ο κλάδος μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, που σημείωσε πτώση 1,9%, καθώς υποχώρησαν οι τιμές μετάλλων και σιδηρομεταλλεύματος εν μέσω των ανησυχιών για τη νέα εξάπλωση του Covid 19 στη Σαγκάη που μπορεί να οδηγήσει ξανά σε περιοριστικά μέτρα. 

Επίσης, ο δείκτης που παρακολουθεί τους πιστωτικούς ομίλους της Ευρωζώνης υποχώρησε 2,3%, στον απόηχο της σημαντικής αποκλιμάκωσης των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ. 
  
Απο τις μεμονωμένες μετοχές, η Uniper υποχώρησε περίπου 15%, καθώς συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Φινλανδίας ως προς το κόστος της διάσωσης. Ωστόσο, ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφελείας σημείωσε άνοδο 1,3%, καθώς ανήκει στους λεγόμενους αμυντικούς τομείς.  
 
Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,6%, ο βρετανικός FTSE 100 αντιμετώπισε τις πιέσεις κλείνοντας αμετάβλητος στις 7.196 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIΒ έκλεισε με πτώση 0,95% και ο IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,4%.

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι ελληνικές αποδόσεις – Στο 3% στη 10ετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News