Business & Finance Τρίτη 12/07/2022, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό γύρισμα, παρά τις ανησυχίες για ύφεση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό γύρισμα, παρά τις ανησυχίες για ύφεση

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση με κατευθυντήρια δύναμη τις μετοχές του κλάδου αεροναυπηγικής, πολυτελών ειδών και ταξιδίων, παρότι οι ανησυχίες για ενεργειακή κρίση και πιθανή ύφεση συγκράτησαν τα κέρδη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5% αφού όμως άνοιξε τη συνεδρίαση με πτώση. Οι μετοχές των LVMH και L’Oreal ενισχύθηκαν 1,1% και 2,8% αντίστοιχα, ενώ η Airbus κατέγραψε κέρδη 3,9%, ωθώντας το δείκτη CAC 40 του Παρισιού σε άνοδο 0,8%. 

Από κοντά και οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων και ψυχαγωγίας, που ενισχύθηκαν 1,6%, παρότι η τιμή αργού διολίσθησε κάτω από το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιων για επικείμενη παγκόσμια ύφεση. Οι ανησυχίες επιτάθηκαν έπειτα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειξαν ότι το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία βούλιαξε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους του 2011. 

Ο δείκτης STOXX 600 έχει υποχωρήσει τους πέντε από τους τελευταίους έξι μήνες εξαιτίας των ανησυχιών για σημαντική οικονομική επιβράδυνση. Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίου BlackRock ανακοίνωσε χθες ότι μείωσε την έκθεσή της στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών, καθώς περιμένει πολύ υψηλή μεταβλητότητα. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή της γαλλικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας EDF, με άνοδο 6%, από τη στιγμή που πηγές ανέφεραν ότι η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να καταβάλει περισσότερα από 8 δισ.ευρώ για την εθνικοποίηση της εταιρείας. 

Aπό τα χρηματιστηριακά ταμπλό, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ανέστρεψε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισε με άνοδο 0,57%, ενώ και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ανέκαψε για να κλείσει τελικά με κέρδη 0,18%.

Η αντίδραση, ωστόσο, δεν κατάφερε να παρασύρει ανοδικά και τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, με τον ιταλικό FTSE MIB να συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος και να κλείνει 0,38% χαμηλότερα και τον ισπανικό δείκτη IBEX 35 να τερματίζει με απώλειες 0,62%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Στο χείλος του 1 προς 1 με το δολάριο

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News