Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση 1% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση 1% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο υψηλότερος του αναμενομένου πληθωρισμός στις ΗΠΑ αύξησε τα στοιχήματα για μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ, ασκώντας πιέσεις και στην ΕΚΤ, από τη στιγμή που το ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1%, καταφέρνοντας να «μαζέψει» τις αρχικές του μεγαλύτερες απώλειες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που έδειξαν ότι αυξήθηκαν 9,1% τον προηγούμενο μήνα, στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων δεκαετιών. 

Ο κλάδος αυτοκινήτου, κατασκευών και πρώτων υλών κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση από 1,8% έως 2,3%. 

Αναλυτές θεωρούν ότι η Ευρώπη διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση σε σχέση με τις ΗΠΑ, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στις αποτιμήσεις των μετοχών όσο και στα εταιρικά κέρδη. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο STOXX 600 και ο δείκτης blue chip της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει 15,4% και 19,6% αντίστοιχα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα υπονομεύσει την ανάπτυξη.  

Στα επιμέρους χρηματιστηριακά ταμπλό, ο γερμανικός DAX περιόρισε τις απώλειές του στο 1,16%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,73%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε με πτώση 0,74%.

Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκαν και οι αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ολοκλήρωσε με πτώση 0,9%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 0,87% της αξίας του.

 

moneyreview.gr 

 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News