Business & Finance Δευτέρα 11/07/2022, 13:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια υπό την απειλή της ενεργειακής ανεπάρκειας 

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια υπό την απειλή της ενεργειακής ανεπάρκειας 

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς την Ευρώπη την έχει κυριέψει ο φόβος για το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου. 

Ο αγωγός Nord Stream I ο μεγαλύτερος αγωγός που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Γερμανία, από σήμερα και έως τις 21 Ιουνίου θα είναι κλειστός εξαιτίας των τακτικών ετήσιων εργασιών συντήρησης. Ο φόβος που πλανάται είναι αν η Ρωσία μετά το πέρας των προγραμματισμένων εργασιών θα ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες ή θα τις κρατήσει κλειστές ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει υποστεί από τη Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί περί του 0,40%, έχοντας σχεδόν όλους τους βασικούς του κλάδους σε πτώση (εξαίρεση με ισχνή άνοδο αποτελούν οι κλάδοι της υγείας, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των τροφίμων και ποτών).

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διαπραγματεύεται πέριξ του -0,80%, αυτό του Λονδίνου κινείται χαμηλότερα κατά 0,52%, στο Παρίσι ο CAC 40 αποδυναμώνεται κατά  0,64%, στο -0,12% βρίσκεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Οι εντότερες πιέσεις δεν ασκούνται στον ενεργειακό κλάδο, αλλά σε αυτόν των πρώτων υλών, μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Κίνα. Έτσι οι μεταλλευτικές εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βλέπουν σήμερα τις μετοχές να υποχωρούν. 

Η σημερινή πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών βάζει τέλος σε ένα τριήμερο ανοδικό σερί, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να καταγράψουν την καλύτερη τους εβδομάδα στις τελευταίες επτά. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News