Business & Finance Δευτέρα 27/06/2022, 17:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Άπιαστο όνειρο» η επιστροφή σε κέρδη – Πτώση 1,40% 

Χρηματιστήριο: «Άπιαστο όνειρο» η επιστροφή σε κέρδη – Πτώση 1,40% 

Αδυναμία να καταγράψει αναστροφή κατεύθυνσης και να σταματήσει την πτωτική του πορεία η οποία πλέον επεκτάθηκε στις τέσσερις συναπτές συνεδριάσεις, δείχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κι αν στις τρεις προηγούμενες η αρνητική μεταβολή ήταν ήπιας μορφής, δεν συνέβη σήμερα κάτι παρόμοιο σήμερα

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης ενώ είχε μια εκρηκτική έναρξη που τον τίναξε στις 845 μονάδες, στη συνέχεια πέρασε σε αρνητικό έδαφος. 
Το σκηνικό έμοιαζε με αυτό των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων: υποτονικός τζίρος, υποτονική πτώση. 

Ωστόσο προχωρώντας προς την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης η οπισθοχώρηση εντεινόταν και εντέλει ήρθε η υποχώρηση κατά 1,40%, μια υποχώρηση που έφερε τον ΓΔ στις 823,18 μονάδες.

Ο τζίρος αποκαρδιωτικός καθώς δεν άγγιξε καν τα 40 εκατ. ευρώ (15,8 εκατ. τεμάχια ο όγκος συναλλαγών). Είναι ο δεύτερος μικρότερος για το 2022 και κάνει την εμφάνισή του για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδος.  

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 1,26% και αυτός της Μεσαίας 1,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση αποδυναμωμένος κατά 1,20%. 

Από τις επιμέρους μετοχές, των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ δέχθηκαν τις εντονότερες πιέσεις αφού διέγραψαν 4,59% και 4,40% αντίστοιχα, βουτιά της τάξεως του 3,89% πραγματοποίησε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και σε πολύ κοντινή απόσταση στο -3,65% βρέθηκε η μετοχή της Mytilineos. Αισθητές απώλειες και για τις Alpha Bank (-2,64%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,56%).

Έσωσαν τα προσχήματα οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με άνοδο 0,65% και 0,03%, διεσώθηκαν αυτές των Aegean, Coca Cola οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες.  

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει μπει στην τελική ευθεία για να ολοκληρώσει το β΄ τρίμηνο αλλά και το α΄ εξάμηνο του 2022.

Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, από την αρχή του έτους οι απώλειές του ανέρχονται στο -7,85%%. 

Ο Ιούνιος αποδείχθηκε ιδιαίτερα καταστροφικός για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς πλέον η υποχώρησή του έχει διαμορφωθεί στο 7,58%.

Αν το τριήμερο πτωτικό σερί με ήπιες έως σχεδόν μηδενικές αρνητικές μεταβολές ενδεχομένως μπορεί να μην προβληματίζει, εκείνο που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η ελληνική αγορά δεν προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσο θα απουσιάζει η συναλλακτική δραστηριότητα τόσο η πιθανότητα για μια ανοδική αντίδραση και πόσο μάλλον να μην είναι υποτονική, μοιάζει αρκετά δύσκολη. 

Ηρεμία στις αγορές

Είναι γεγονός ότι στις αγορές ανά τον κόσμο έχει περάσει η φουρτούνα από τις σωρηδόν αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που ίσως να προσδώσει μια περαιτέρω ώθηση στην ελληνική αγορά. 

Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα στους οικονομικούς κύκλους αιωρείται πλέον το φάσμα μιας ύφεσης και το φετινό καλοκαίρι αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το πώς θα κινηθούν οι οικονομίες της Δύσης. 

Για την Ελλάδα, η τουριστική περίοδος φέρνει πάντα θετικά μηνύματα, κάτι που κατά πώς φαίνεται θα συμβεί και φέτος, αφού οι αφίξεις του Μαΐου ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, χρονιά που υπενθυμίζεται ήταν ρεκόρ για τον τουρισμό. 

Μετά την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο, αν στο δεύτερο έχει καταφέρει να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ (το πιο πιθανό είναι σε πιο περιορισμένη κλίμακα), ενδεχομένως το γ΄ τρίμηνο η ελληνική οικονομία να καταγράψει εκ νέου έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, ωθούμενο από τα τουριστικά έσοδα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Καραμολέγκος: Υπέβαλε αίτημα διαγραφής από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Προϋπολογισμός: ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στήριξαν τα έσοδα του Μαΐου

Ξενοδόχοι Αθήνας-Αττικής: Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για το α’ πεντάμηνο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News