Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 17:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έμεινε από δυνάμεις για 2η ημέρα – Κέρδη 1,16% στην εβδομάδα

Χρηματιστήριο: Έμεινε από δυνάμεις για 2η ημέρα – Κέρδη 1,16% στην εβδομάδα

«Deja vu» με τη χθεσινή ήταν η σημερινή συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εκκίνησε με άνοδο η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη άνω των 840 μονάδων. Στη συνέχεια όμως σταδιακά κατέβαζε ταχύτητα και εντέλει ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες. Χθες ήταν οριακές της τάξεως μόλις του 0,03%, σήμερα επίσης ήπιες καθώς απώλεσε 0,17%.

Η πτώση αυτή έφερε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 834,83 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας το οποίο καταγράφηκε στις 833,54 μονάδες, με το υψηλό στις 843,58 μονάδες. 

Ο τζίρος βρισκόταν σε τροχιά για να διαμορφωθεί σε αποκαρδιωτικά επίπεδα, ωστόσο προς το τελικό στάδιο της συνεδρίασης οι πωλητές ανέλαβαν δράση κι έτσι σώθηκαν τα προσχήματα με 63,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα εκατ. τεμάχια. 

Μπορεί στις τρεις από τις πέντες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας το πρόσημο να ήταν αρνητικό, ωστόσο οι επιδόσεις των συνεδριάσεων της Δευτέρας και της Τρίτης ήταν αρκετές ούτως ώστε η ελληνική αγορά να κλείσει την εβδομάδα κερδισμένη κατά 1,14%. 

Τα κέρδη αυτά σταμάτησαν το διάστημα των δύο εβδομάδων στις οποίες το πρόσημο ήταν αρνητικό και μάλιστα με τα διόλου ευκαταφρόνητα -3,83% και -4,31%. 

Η σημερινή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,41%, μια υποχώρηση που τον έφερε οριακά στο κατώφλι των 2.000 μονάδων και συγκεκριμένα στις 2.003,16 μονάδες. Προς την αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο Mid Cap ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με ήπια κέρδη της τάξεως του 0,19%.

Έντονες ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση έχασε 1,88%, από τη στιγμή που στα κατώτερα στρώματα του FTSE Large Cap βρέθηκαν οι μετοχές της Εθνικής (-3,50%) και της Alpha Bank (-2,92%). Αντιθέτως ανεπαίσθητες ήταν οι απώλειες για τη Eurobank (-0,33%) και την Πειραιώς (-0,16%).

Αισθητές ήταν οι απώλειες και για τις μετοχές των Mytilineos και Βιοχάλκο οι οποίες απώλεσαν 2,72% και 2,71% αντίστοιχα, ενώ δίπλα-δίπλα βρέθηκαν και οι μετοχές των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ καθώς έκλεισε στο -2,07% η πρώτη και στο -2,06% η δεύτερη. 

Στην αντίπερα όχθη ξεχώρισαν οι μετοχές των Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή με ένα πειστικό 3,12% και 2,92% αντίστοιχα, ενώ η τρίτη μετοχή που ξεχώρισε βρέθηκε σε απόσταση στο +1,64%, αυτή της Coca Cola. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα επέλεξε να μην συγχρονισθεί με τα όμολογά του στην Ευρώπη, τα οποία ειδικότερα μετά το άνοιγμα της Wall Street επιδίδονται σε ράλι.

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς την Πέμπτη ολοκληρώνεται ο Ιούνιος, το β΄ τρίμηνο, αλλά κυρίως το α΄ εξάμηνο του έτους. Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο είναι χαμένο κατά 6,55% από τις αρχές του 2022 και το πώς θα κινηθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα καθορίσει το αν θα περιορισθούν ή θα διευρυνθούν οι απώλειές του.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μαριάννα Λάτση και το fund Orasis οι νέοι μέτοχοι της Dimand

Deutsche Bank: Πώς θα μπουν οι ελληνικές τράπεζες στα ραντάρ των επενδυτών

ΕΚΤΕΡ: Ανέλαβε δύο έργα συνολικής αξίας 19,6 εκατ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News