Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 840 μονάδες στον κλείσιμο της εβδομάδας

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 840 μονάδες στον κλείσιμο της εβδομάδας

Νέα προσπάθεια καταβάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών να πιάσει τις 840 μονάδες, μια προσπάθεια η οποία στο πρώιμο στάδιο της σημερινής συνεδρίασης στέφεται με επιτυχία. 

Το ίδιο είχε κάνει και στη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο στο τέλος έμεινε από δυνάμεις, παρέδωσε τα κέρδη που παρουσίαζε και εντέλει έκλεισε οριακά υπό του μηδενός και παρέμεινε στις 836 μονάδες. 

Για το ελληνικό χρηματιστήριο ανεξαρτήτως πώς θα εξελιχθεί η σημερινή συνεδρίαση (εκτός αν υπάρξει καμιά δραματική εξέλιξη), το πρόσημο γι αυτήν την εβδομάδα είναι θετικό (έως χθες τα κέρδη ανέρχονται σε 1,31%).

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, η ελληνική αγορά παρουσίαζε μια όχι και τόσο συνήθη εικόνα: να καταγράφει στη διάρκεια του Ιουνίου απώλειες της τάξεως του 6,12%, όσες είναι κι αυτές από την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς. 

Αν η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, τότε θα ήταν ένα από τα ελάχιστα που θα διένυαν το ταραχώδες α΄ εξάμηνο του 2022 αναίμακτα.

Αυτά βέβαια είναι υποθετικά σενάρια, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες έχουν προβληματίσει στο έπακρο τις κυβερνήσεις, τις κεντρικές τράπεζες και τους αναλυτές. Και αν από τα κυβερνητικά χείλη και αυτά από τις κεντρικές τράπεζες δεν γίνονται αναφορές για το ενδεχόμενο ύφεσης, οι αναλυτές ήδη έχουν φροντίσει να αποστείλουν τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα. 

Σε ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον (με υψηλό πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση, πόλεμο στην Ουκρανία και σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες), οι αγορές και δη τα χρηματιστήρια υποφέρουν, καθώς οι επενδυτές κάθε άλλο παρά διάθεση δείχνουν να τοποθετηθούν στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο.

Αυτή η απουσία των επενδυτών, έχει αφήσει το αποτύπωμά της με τον πλέον εμφανή τρόπο στους τζίρους στην ελληνική αγορά, η εικόνα των οποίων ιδιαίτερα στην εβδομάδα που διανύουμε είναι ασθμαίνουσα. 

Το σημερινό άνοιγμα

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο περί του 0,60% και έχει ανέβει στις 841,24 μονάδες, με τον τζίρο στα 5 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στο 1 εκατ. τεμάχια. 

Με παρόμοιο ποσοστό με του Γενικού Δείκτη ενισχύεται αυτός της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ακόμη πιο συντηρητικά κινείται ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στο +0,08%, προσεγγίζει το +0,20% ο τραπεζικός δείκτης. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει πάρει προβάδισμα αυτής της Jumbo με άνοδο 2,13% και ακολουθούν Τέρνα Ενεργειακή (+1,66%), Coca Cola (+1,64%), ΔΕΗ (+1,53%), Πειραιώς (+1,30%), Ελβαλχαλκόρ (+1,15%), ΕΛΠΕ (+1,08%) και ΟΤΕ (+1,04%).

Mytilineos, Εθνική και Quest οι μετοχές που βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, χάνοντας 1,27%, 0,26% και 0,23% αντίστοιχα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News