Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 20:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έκλεισαν με απώλειες, αλλά όχι στα χαμηλά της συνεδρίασης

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έκλεισαν με απώλειες, αλλά όχι στα χαμηλά της συνεδρίασης

«Μάζεψαν» σημαντικά τις αρχικές τους απώλειες οι ευρωπαϊκές μετοχές, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι «απόλυτα δεσμευμένη» στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Σε θετικό έδαφος γύρισε και η Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ, ενώ ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,7%, αφού όμως αρχικά οι απώλειές του είχαν φθάσει έως το 1,8%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021. 

Αναλυτές θεωρούν ότι οι αγορές ανέκτησαν μέρος από το χαμένο έδαφος από το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Πάουελ δεν έκρυβαν κάποια έκπληξη. 

Για το αρχικό sell off ευθύνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, που έδειξαν ότι εκτινάχθηκε στο 9,1%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982 το Μάιο, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κρίση του κόστους διαβίωσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,9%. 

Τις μεγαλύτερες πιέσεις άσκησε ο κλάδος πρώτων υλών, καθώς οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος και χαλκού υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά αλλά και την ανάπτυξη στην Κίνα. Οι μετοχές στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 3,3%, καθώς το αργό βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση στο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να μειώσει το κόστος καυσίμων για τους οδηγούς. 
  
Τα κέρδη στους λεγόμενους αμυντικους τομείς, όπως real estate, τρόφιμα και ποτά και υγεία, βοήθησαν στο να συγκρατηθούν οι απώλειες. 

Ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 1,1%, καθώς η BASF υποχώρησε 5,8% από τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου χημικών δήλωσε ότι η εταιρεία μπορεί να παρουσιάσει σημαντική εξασθένηση στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου. Ο CAC 40 έκλεισε επίσης μακριά από τα χαμηλά ημέρας, με απώλειες 0,81%.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 1,36% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί 1,10%.

 

moneryeview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News