Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 19:35
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Πιθανή ακόμη και η ύφεση – Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επιτοκιακές αυξήσεις

Πάουελ: Πιθανή ακόμη και η ύφεση – Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επιτοκιακές αυξήσεις

Στην πιο ξεκάθαρη παραδοχή που έχει κάνει έως σήμερα, ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι οι απότομες επιτοκιακές αυξήσεις μπορεί να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» την ομαλή προσγείωση. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Πάουελ εμφανίστηκε απόλυτα δεσμευμένος να φέρει ξανά τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% και για το λόγο αυτό θεωρεί ότι οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. 

«Ο κίνδυνος ωστόσο είναι ότι μην καταφέρουμε να διαχειριστούμε τη διαδικασία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών με αποτέλεσμα ο υψηλός πληθωρισμός να γίνει μόνιμος στην οικονομία», υπογράμισε. 

«Αναμφισβήτητα, ο πληθωρισμός μας ξάφνιασε ανοδικά το τελευταίο έτος και θα συνεχίσει να κινείται κατ΄αυτόν τον τρόπο».

Αναφορικά με τις επικείμενες επιτοκιακές αυξήσεις, ο Πάουελ είπε ότι όλες οι πιθανότητες είναι αυτή τη στιγμή ανοικτές, στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Ερωτηθείς εάν η Fed θα μπορούσε να εξετάσει ακόμη και μία επιτοκιακή αύξηση των 100 μονάδων βάσης, ο Πάουελ είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε και οι αξιωματούχοι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών. 

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της έως ότου φθάσουν στο επίπεδο του 3,6% έως τα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων. 

Increase in US inflation expectations helped galvanize 75 basis point Fed rate hike
  

Όσον αφορά στην κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ο Πάουελ επανέλαβε ότι είναι πολύ ισχυρή και σε θέση να αντεπεξέλθει στην πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Παρότι δεν θεωρεί ότι η πιθανότητα ύφεσης είναι ιδιαίτερα αυξημένη αυτή τη στιγμή, τη βλέπει πιθανή. «Η ομαλή προσγείωση είναι ο στόχος μας. Θα είναι πολύ δύσκολο. Και έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο από τα γεγονότα που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα περαιτέρω προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας», εξήγησε. 

Επίσης, ο Πάουελ χαρακτήρισε «υπερβολικά σφιχτή» την αγορά εργασίας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Γέλεν: Η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί – Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα

Οι κεντρικές τράπεζες ρίχνονται στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού

Πάουελ: Η Fed εστιάζει στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News