Business & Finance Κυριακή 17/04/2022, 19:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Το καλό νέο για τον πληθωρισμό

UBS: Το καλό νέο για τον πληθωρισμό

Ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός και η ανοδική πορεία που καταγράφει ακάθεκτος από πέρυσι, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και επενδυτές.

Με την ενεργειακή κρίση να εντείνεται την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, οι τιμές καταναλωτή σκαρφαλώνουν σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ ή υψηλά δεκαετιών.

Τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8,5% σε ετήσια βάση, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 1981, πριν δηλαδή από 41 έτη.

Η ανεξέλεγκτη αυτή πορεία προκαλεί τρόμο, ωστόσο η UBS εμφανίζεται αισιόδοξη για το τι θα ακολουθήσει, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν την υπερ-διευκολυντική τους νομισματική πολιτική την οποία υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να ανακόψουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, μια πιο προσεκτική εξέταση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, μας δίνει μια ένδειξη ότι πιθανόν ο προηγούμενος μήνας να σηματοδοτεί την κορύφωση της ανόδου των τιμών καταναλωτή.

Μπορεί σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός να έτρεξε με ρυθμό 8,5%, ωστόσο η UBS επισημαίνει ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων (των δύο ομάδων δηλαδή που ευθύνονται γι αυτές τις υψηλής πτήσεις), τον Μάρτιο συγκρινόμενος με τον Φεβρουάριο του 2022 αυξήθηκε μόλις 0,3%, ένα ποσοστό που συνιστά επιβράδυνση όταν τον Φεβρουάριο κατέγραψε ποσοστό 0,5%.  

«Ο Μάρτιος ενδεχομένως να σηματοδοτήσει την κορύφωση του δομικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της UBS, Κίραν Γκάνες. «Οι τιμές των βασικών αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% τον Μάρτιο και οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υποχώρησαν σχεδόν κατά 4% σε μηνιαία βάση». 

«Οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν μετατοπιστεί από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες», όπως προσθέτει, κάτι που θα πρέπει να μετριάσει κάποιες από τις πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο πληθωρισμός βρισκόταν ήδη σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις της Δύσης ώθησαν στη συνέχεια την τιμή του αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι -με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί ότι οι Αμερικανοί θα νιώσουν τον αντίκτυπο της «αύξησης της τιμής του Πούτιν» στις αντλίες βενζίνης.

Η UBS αναμένει οι τιμές του πετρελαίου να σταθεροποιηθούν τους επόμενους μήνες, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα καταγραφεί μια κορύφωση στα 115 δολάρια το βαρέλι, κάτι που σύμφωνα με την τράπεζα θα περιορίσει επίσης τον πληθωρισμό.

«Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα πρέπει να μετριαστεί», επισημαίνουν οι αναλυτές. «Αποκλείοντας άλλη μια άνοδο των τιμών της ενέργειας, οι συγκρίσεις με πέρυσι αναμένεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Πληθωρισμό 6% αναμένουν φέτος οικονομολόγοι

Βρετανία: Στο υψηλό 30 ετών του 7% ο πληθωρισμός

ΗΠΑ: Παρέμεινε σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης μέσα στο 2022 λόγω του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News