Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση. Ωστόσο, οι γαλλικές μετοχές συγκρατήθηκαν στα κέρδη τους από το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1%, με τις μετοχές τραπεζών, ταξιδίων και ενέργειας να καθοδηγούν τα κέρδη, παρότι ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθώς η αμερικανική αγορά έμεινε σήμερα κλειστή λόγω αργίας.

Ο δείκτης απώλεσε 4,6% της αξίας του και άγγιξε χαμηλά έτους την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω του γενικευμένου sell off που έπληξε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού λόγω των ανησυχιών ότι οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ αλλά και από άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ύφεση. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, παρουσιάζει απώλειες 17%. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν εντός του καλοκαιριού, ενώ ανέφερε ότι η αποσπασματικότητα των αγορών κρατικών ομολόγων θα πρέπει να καταπολεμηθεί «εν τη γενέσει» της.  

Ωστόσο, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,6%, λιγότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους κορυφαίους δείκτες, μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι ο Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή σημαίνει ότι δεν θα καταφέρει να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είχε θέσει ως στόχο.

Από τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,5%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άλμα 1,7%. 

Ωστόσο, ο επιμέρους δείκτης για τις κατασκευές και τις πρώτες ύλες υποχώρησε 1,8%, από τη στιγμή που η ιρλανδική Kingspan ανακοίνωσε ότι το επενδυτικό κλίμα στις πιο σημαντικές αγορές έχει επιδεινωθεί, γεγονός που αποτυπώνεται στην πτώση των παραγγελιών στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών.   
 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News