Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 20:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ρέι Ντάλιο: Ποντάρει 5,7 δισ.ευρώ σε πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών

Ρέι Ντάλιο: Ποντάρει 5,7 δισ.ευρώ σε πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών

Η Bridgewater Associates του Ρέι Ντάλιο έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «σορτάκηδες» ευρωπαϊκών μετοχών, στοιμηχατίζοντας περισσότερα από 5,7 δισ. δολάρια στην πτώση τους. 

Το στοίχημα αυτό από το μεγαλύτερο αντισταθμιστικό ταμείο περιλαμβάνει θέση 1 δισ. δολαρίων κατά της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών ASML και 752 εκατ. δολαρίων κατά της TotalEnergies, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. H επενδυτική εταιρεία έχει «σορτάρει» συνολικά 18 ευρωπαϊκές εταιρείες. 

Το «σορτάρισμα» είναι η πρακτική της πώλησης δανεισμένων μετοχών και της επαναγοράς τους σε χαμηλότερη τιμή, με τη διαφορά να αποφέρει κέρδη. Αποτελεί συνήθης τακτική για τα αντισταθμιστικά ταμεία, ειδικά τώρα που οι μετοχές εισέρχονται σε bear market, εν μέσω των υψηλότερων επιτοκίων και του αυξανόμενου πληθωρισού. 

Το συνολικό στοίχημα της Bridgewater κατά των ευρωπαϊκών μετοχών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, επειδή οι επενδυτικές εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν μικρότερα στοιχήματα. Η Bridgewater, που διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 150 δισ.δολαρίων, αποτελεί τον μεγαλύτερο short-seller στην Ευρώπη, με βάση την αξία των θέσεών της. 

Ο Ντάλιο δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ότι αγοράζει στοιχεία ενεργητικού που προσφέρουν προστασία ενάντια στον πληθωρισμό. Να σημειωθεί ότι και στο σορτάρισμα του 2020 κατά ευρωπαϊκών μετοχών, η Bridgewater είχε ποντάρει και στην ASML.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News