Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 13:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Εκτός ορίων ξανά οι αποδόσεις των ομολόγων – Αντοχές δείχνουν τα ελληνικά 

Ευρώπη: Εκτός ορίων ξανά οι αποδόσεις των ομολόγων – Αντοχές δείχνουν τα ελληνικά 

Εκτός ορίων κινούνται και σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για πρώτη φορά από το 2007, να στέλνει τις αποδόσεις εκ νέου στα ύψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου σημειώνει άνοδο 18 μονάδων βάσεως και έχει σκαρφαλώσει στο 1,81%, από το 1,63% που έκλεισε χθες και σε υψηλό από το 2011. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου υπερπήδησε εκ νέου το 4%, διαμορφούμενη στο 4,03% με άνοδο 12 μονάδων βάσεως. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης γενικά παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανοδικές μεταβολές. 

Αντιθέτως η κλιμάκωση της απόδοσης της ελληνικής δεκαετίας είναι κατά 6 μονάδες βάσης και είναι η μικρότερη σε σχέση με το πώς κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. 

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (NBS) αύξησε σήμερα τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο από το -0,75% στο -0,25%.  

Η απόφαση αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα, αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα δικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 1,50% – 1,75%.

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής σε μια από τις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, έδωσε σήμερα το σήμα ούτως ώστε οι αποδόσεις των ομολόγων να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Πριν την ανακοίνωση της NBS, γενικά κινούνταν δίχως σημαντικές μεταβολές σε σχέση με χθες. 

Η εικόνα στα χρηματιστήρια

Καθοδική είναι η αντίδραση των χρηματιστηρίων μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μετά την έκτακτη συνεδρίασή της ότι θα στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες επαεπενδύοντας τα ομόλογά τους που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της και θα εισάγει ένα νέο εργαλείο προκειμένου να αντιμετωπίσει την αστάθεια που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων. 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 αποδυναμώνεται κατά 1,92%, ενώ τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο υποχωρούν μεταξύ 2,97% και 2,30%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά από 15 χρόνια

Fed: Έκανε το μεγάλο βήμα – Αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News