Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 17:25
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στο βαθύ κόκκινο μετά την επιθετική σύσφιγξη της Fed – Υπό των 30.000 ο Dow Jones 

Wall Street: Στο βαθύ κόκκινο μετά την επιθετική σύσφιγξη της Fed – Υπό των 30.000 ο Dow Jones 

Βαθύ κόκκινο έχει «περιλούσει» τη Wall Street, στον απόηχο της νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς σήμερα οι επενδυτές μετά τη χθεσινή άνοδο του αμερικανικού χρηματιστηρίου δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραμείνουν στις μετοχές. 

Ο Dow Jones διαγράφει περί του 2,38%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 3,01%, ενώ ο Nasdaq βουλιάζει κατά 3,60%. 

Για τον Dow Jones η σημερινή πτώση σηματοδοτεί την υποχώρησή του υπό των 30.000 μονάδων, κάτι που τελευταία φορά συνέβη στις 3 Φεβρουαρίου του 2021. 

Η Fed χθες έδειξε αποφασισμένη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της αναφορικά με τον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό και προχώρησε στην τρίτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 που ήταν και η πιο μεγάλη.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς τα στο εύρος του 1,50% – 1,75%. Για την αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι η πρώτη φορά μετά το 1994 που προχωράει σε τέτοιας κλίμακας αύξηση των επιτοκίων. 

Χθες όμως οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν μετά την ανακοίνωση της Fed κι έτσι το αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψε κέρδη μετά από πέντε συναπτές συνεδριάσεις (τέσσερις για τον Nasdaq).

Σήμερα ωστόσο όπως και στην Ευρώπη, επικρατεί ο φόβος και η ανασφάλεια αναφορικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης μετά τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία αναφορικά με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. 

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουνίου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 3.000 στις 229.000 αιτήσεις, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 215.000 αιτήσεις. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News