Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Mε πτώση άνω του 1% ο S&P 500 – Πιέσεις από τις ομολογιακές αποδόσεις

Wall Street: Mε πτώση άνω του 1% ο S&P 500 – Πιέσεις από τις ομολογιακές αποδόσεις

Με πτώση έκλεισαν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με το βλέμμα στις ενδείξεις για τις προοπτικές της οικονομίας και την κίνηση των αποδόσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 269,24 μονάδες ή 0,8%, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,1%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,73%. 

Οι υπό διαπραγμάτευση στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν περισσότερο από 1% από τη στιγμή που η τράπεζα απηύθυνε προειδοποίηση για το δεύτερο τρίμηνο, επικαλούμενη την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε πτώση άνω του 5% και η μετοχή της Intel, καθώς τη διοίκηση της εταιρείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για εξασθένηση της ζήτησης για ημιαγωγούς. 

Την ίδια στιγμή, δείκτης της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα έδειξε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο. Επίσης, η ζήτηση για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια βούλιαξε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 22 ετών την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζών Χορήγησης Στεγαστικών Δανείων. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Μάθιου Λουζέτι, ο οποίος έκανε λογο για ύφεση έως τα τέλη του 2023, θεωρεί τώρα ότι οι πιθανότητες για ύφεση είναι πολύ αυξημένες για τους επόμενους μήνες. 

«Καθώς η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκιά της, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και της εταιρικής κερδοφορίας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις μετοχές», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. 

Η κίνηση της αμερικανικής αγοράς κρατικών ομολόγων ευθύνεται και αυτή για την κάμψη του επενδυτικού κλίματος στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε και πάλι πάνω από το 3%. Σε άνοδο και η τιμή πετρελαίου, με το brent να ξεπερνά και πάλι τα 120 δολάρια το βαρέλι. 

Από την υπόλοιπη αγορά, η μετοχή της Robinhood υποχώρησε περισσότερο από 4%, αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές των κανόνων για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές με σκοπό τη μεγαλύτερη προστασία των μικροεπενδυτών. Επίσης, η μετοχή της Moderna σημείωσε άνοδο 2,3% καθώς το αναβαθμισμένο εμβόλιό της κατά της Covid-19 έδειξε ότι έχει καλύτερη ανταπόκριση σε νέες μεταλλάξεις. 

Τα ραντάρ πάντως των επενδυτών είναι στραμμένα στα στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή Μαίου στις ΗΠΑ που δημοσιοποιούνται την Παρασκευή. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται άκρως σημαντικά για την πολιτική της Fed και για το εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News