Business & Finance Δευτέρα 6/06/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Μάζεψαν» τα κέρδη από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων

Wall Street: «Μάζεψαν» τα κέρδη από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων

Mε μικρή άνοδο έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, σε μία προσπάθεια, παρότι νευρική, να ανακάμψει από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας. 

Ο Dow Jones ταλαντεύθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών για να κλείσει σχεδόν στάσιμος με οριακή άνοδο μικρότερη του 0,1%. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,3%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,4%. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Dow είχε ενισχυθεί περισσότερο από 300 μονάδες, όμως εν συνεχεία έχασε τα κέρδη του καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε πάνω από το 3%. 

Το επενδυτικό κλίμα βρήκε κάποιο στήριγμα από την απόφαση του Πεκίνου να άρει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές φέρεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα κατά του γίγαντα υπηρεσιών διαμοιρασμού Didi, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μέτρα καταστολής της Κίνας κατά του τεχνολογικού τομέα συνεχίζονται. 

Η είδηση για την άρση των lockdowns στην Κίνα προσέφερε στήριγμα στις μετοχές των εταιρειών καζίνο, με τη Wynn Resorts να ενισχύεται 2,5%. Σε άνοδο και οι μετοχές των εταιρειών που κατασκευάζουν ηλιακά πάνελ μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να αναστείλει τους δασμούς στα προϊόντα ηλιακών πάνελ από τέσσερις χώρες, με τη μετοχή της Enphase Energy να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη, άνω του 6%. 

Από τις υπόλοιπες εταιρείες, η Amazon ενισχύθηκε 2%, μετά το σπλιτ της μετοχής της σε αναλογία 20 προς 1. Η Amgen και η Salsforce υποχώρησε περισσότερο από 1% εκάστη, ασκώντας κάποιες πιέσεις στο Dow. 

Oι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να αυξάνει τα επιτόκια υπερβολικά γρήγορα και σε υπεβολικά μεγάλο βαθμό, οδηγώντας σε ύφεση την οικονομία. Οι πρόσφατες δηλώσεις διαμορφωτών πολιτικής της Fed παραπέμπουν σε νέα επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου και Ιουλίου. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου ξέφυγε πάνω από το 3%, σε υψηλό άνω του μηνός, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν ομόλογα. Παρότι η κίνηση φάνηκε να ανακόπτει την άνοδο των μετοχών, δεν προκάλεσε ρευστοποιήσεις παρόμοιες με αυτές που προκαλούσε η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων στις αρχές του έτους. 

Η προσοχή των επενδυτών είναι τώρα στραμμένη στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή Μαίου που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Οικονομολόγοι προβλέπουν ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με τον Απρίλιο, σε μία ένδειξη που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει σε κορύφωση. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News